Látogatás a Top Mix dombóvári gyárában. Avagy hol és hogyan is születik az etetõanyag, amivel egyre többen horgásznak Európa szerte.

Érdekes napnak indult a látogatás napja, szokásos reggeli õrület a városban... Igazi munkanapi káosz... Miután végre magam mögött hagytam Budapest lüktetõ zaját, csak a késõ õszi-téli táj csendes nyugalma vett körül, és élvezettel hallgattam Kenyeres Laci márnás történeteit. Lenyûgözõ, az a folyóvízi horgásztudás és etetõanyag ismeret ami Laci barátom birtokában van, csendes nyugalommal mesél 3-4 kiló feletti márnák vad fárasztásáról az õsz által csendessé vált Dunakanyarból.....

De vissza inkább úti célunkhoz A Top Mix dombóvári bázisához....

Dióhéjban annyit a  érdemes tudni a cégrõl, hogy 2000-ben indult, akkor még 100%-ban  csak az etetõanyag gyártással. Kezdetben 4 fõvel.  Az ezt követõ folyamatos növekedés miatt a dolgozói létszám mostanra 8 fõre gyarapodott. Most 2008-ban pedig az Alföldön 4, a Dunántúlon 3, Pesten pedig egy nagykereskedelmi lerakat segít abban, hogy minden horgászboltban megtalálhatóak legyenek a Top Mix termékei. Ezen a termékpalettán 2004-ban megjelentek a botok, orsók, és egyéb kiegészítõk széles választéka, amiket ti is láthattok a honlapon.  2003-as évben sikerült a mai, 8500 nm-es telephelyen is beindítani a termelést. Itt megtalálható a gyártáshoz szükséges összes munkafolyamat eszköze (keverõgép, pirító berendezés, csomagológép, stb.) és itt történik a raktározás, és innen indul Európa és a világ országaiba a termékek sokasága.

 A nagykapun belépve ez a kép tárul szemünk elé, rend és tisztaság.

Megérkezéskor kicsit úgy érzetem magam, mint egy nagy gyerek aki szabadjegyet kapott ?a felnõttek vidámparkjába".... Hirtelen ezer meg ezer kérdés keringett a fejemben és mindenbe bele akartam nézni mindent meg akartam tapogatni...

 Papp József számítógépen irányítja a vállalkozás termelését és kereskedelmét

A bemutató teremben foglaltunk helyet, ahol elkezdtük a beszélgetést, tájékoztatást kaptunk a cégrõl és betekintést nyerhettünk a jövõ évi újdonságokba is. Elsõnek megnézhettem a honlapon is megtalálható praktikus újdonságokat pl. a 2009-es év úszóit. Vagy azt az elmés ólom adagolót, ami lehetõvé teszi a gyors és egyszerû ólmozást anélkül, hogy a botunkat le kéne tennünk a kezünkbõl.

Elsõ helység, ami felkeltette az érdeklõdésemet az a labor volt. Itt megtalálható a már felhasznált és még kísérleti stádiumban lévõ illatok és ízek garmadája. Némelyik olyan tökéletes és magas minõségû, hogy ha becsukott szemmel az ember orra alá teszünk egy frissen félbevágott barackot és egy csepp barack aromával átitatott papírt, akkor pusztán az orrunkra hagyatkozva lehetetlen különbséget tenni a kettõ között.

 A mintákkal és kísérleti anyagokkal dugig tömött labor

 A polcokon is aromás flakonok tömkelege

 Bizony, könnyû beletemetkezni a finomabbnál finomabb illatokba, ízekbe.

- Józsi bácsi! Mi alapján alkottok új ízeket?

- Tapasztalat és kísérletezés és egyéni ötletek eredményeként születnek az új etetõk. Egy-egy íz születése és kereskedelemben való megjelenése között akár 1-2 év kemény munka is eltelhet. Ebben a fejlesztésben nagy segítséget jelent Bóna Laci, aki a cég keverõmestere és jeles pontyhorgász, továbbá néhány környékbeli versenyhorgász és a Top Mix csapat munkája. Nagyon jó példa erre a Big Carp Selector XT41-es születése amelyik ?konyhai peca" alapján alakult ki, és mára sikeresen alkalmazzák a pontyhorgászok. Azt csak megjegyzem, hogy Döme Gabi is ennek az aromakeverékével aratta idei feederbotos gyõzelmeinek jelentõs részét.

Következõ üzemrészben találhatóak az etetõanyagok elõállításához használt berendezések. Itt kicsit bajban voltam melyik mire való, de Józsi bácsi segítségével hamar megértettem, hogy hatalmas adagoló és keverõ gépek miként végzik a megfelelõ anyagok kimérését, és keverését. A keverésrõl annyit érdemes megjegyezni, hogy egy-egy keverési ?egység" kb.200kg anyagot jelent. Ami azért sokunknak több évnyi mennyiséget jelentene.

- Józsi bácsi! Mi alapján tudjátok meghatározni a pontos keverési arányokat? És hányféle összetevõbõl áll egy etetõanyagotok?

-
Az etetõket elsõ körben én tervezem meg, de mindjárt 3-5 variációban. Aztán kipróbáljuk a variánsokat és Bóna Lacival kiválasztjuk azt az egyet, ami jól mûködött. Ennek receptje felkerül a számítógépre. Minden általunk gyártott etetõanyagnak külön egyéni receptje van, nem úgy dolgozunk, hogy csinálunk egy egységes keveréket és különbözõ aromákat teszünk bele. Egy-egy etetõanyaghoz felhasznált összetevõk száma típusonként eltérõ, de általában tizenkettõ és harminc közötti alapanyagról beszélünk. Alapvetõen közel százféle alapanyag áll rendelkezésünkre és száznál is több fajta aroma.

- Honnan származnak ezek az alapanyagok?

- Az alapanyagok körülbelül 30%-a hazai eredetû, a többi külföldi, belga, holland, olasz stb. De minden alapanyagunk nagy múltú neves gyártóktól érkezik, többnyire egalizált zsákokban.

- Tudnál erre esetleg példákat mondani?

-
Természetesen. Például a piskóta alapanyagok Hollandiából, az angolmorzsa, a tortue, az aromák egy része, Olaszországból, a löszös föld, kender, PV1 pedig Belgiumból. A kukorica is az Unión belülrõl.  A piskóta õrlemények egy része direkt erre a célra gyártódik, hiszen csak így lehet állandó minõséget biztosítani, másik része válogatott édesipari selejtes termék, melyek magas minõségét jelenti, hogy a raktárban lévõ zsákokból akár mi is fogyaszthatnánk, hiszen a formai hibán kívül teljesen megegyezik az unió boltjaiban (pl. Ausztria, Hollandia) kapható nápolyikkal és babapiskótával.

- Szeretnétek megkóstolni?

- Természetesen, ha megenged, kérnénk belõle. 

 Kenyeres Laci válogatja, hogy citromosat, vagy csokisat egyen-e

 Végül a csokis mellett dönt

 Az alapanyag raktárban láttuk a becsomagolásra váró Magic Pelletteket ...

 és a még felhasználásra váró piros, sárga és fekete pastoncinot

 Az telep hátsó részébe egy gyümölcsösön megyünk keresztül, melyet Papp József telepített.

 A nyitott raktárban a CSL pelletben túrkálok, ami a Top Mix pontyos etetõinek alapját képezi (szintén külföldi beszerzés)

 Ezekben a zsákokban pedig sóskeksz õrlemény van

- Miután a gépsoron elkészült egy etetõanyag akkor még milyen lépések és munkafolyamatok vannak hátra?

-
A terméket csomagoljuk, majd karton dobozokba kerül és a telephelyen belül lévõ raktár helységekbe tesszük. Itt minden etetõ helyét megjelöljük, ami nagyban megkönnyíti a raktározást és a termékek mennyiségének ellenõrzését. És a megrendelõk gyors, pontos kiszolgálását.

 A rend a lelke mindennek

 Nem lehet tévedés a szezonban sem, ha minden pontosan a helyén van

 A raktárak feltöltése most folyik, hogy szezonkezdetkor ne legyen probléma

- Ilyen helységekbe kerülnek az üveges kukoricák is?

- Igen, azokat is hasonlóan raktározzunk.

 Az üveges kukorica raktár már a kezdésre vár

- Ennyi etetõanyag gyártásakor felmerül bennem a kérdés, a csomagoláshoz használt zacskók is sokfélék lehetnek. Azokat hogyan tároljátok?

-
Nagyon sokféle zacskónk van. Természetesen a zacskókat is hasonló szisztémával tároljuk, mint az etetõket.

 A csomagolóanyag raktár

- Józsi bácsi! Várható a 2009-es évben valamilyen új etetõanyag?

-Igen, például lesz két új Big Carp Selector etetõanyag, az XT61-es, az XT71-es, lesz új amuros etetõanyag és tervezzük új pellet széria piacra dobását is.

- Sokakat érdekelhet az a kérdés is, hogy milyen minõségellenõrzésen mennek át az etetõk, mielõtt kikerülnek a gyártásból?

- A felhasznált alapanyagokat a Megyei Takarmány Felügyelõ Ellenõrzi. A kész etetõanyagokat szúrópróbaszerûen személyesen is ellenõrzöm. A hivatalos ellenõrzést pedig a Megyei Élelmiszer és Állategészségügyi Ellenõrzõ Állomás végzi.

- Közben átértünk a következõ raktárba ahol rengeteg bot és egyéb felszerelés van. Errõl jut eszembe, hogy sokan ?márkafüggésben" élnek, és nem hiszik, el hogy a távol keleten készült botokból is van kiváló minõségû. Errõl mit tudnál mondani?

-
Mint nagyon sok gyártó, mi is gyártatunk a távol keleten is. De a Top Mix termékei mindig magas színvonalon folyamatos minõség ellenõrzés mellett készülnek. Egyes modelljeink pedig azonos gépsoron készülnek a Preston, a Maver, és a Browning termékeivel. Amint látod, a néha elõforduló garanciális és vagy azon kívüli hibákhoz is csak minimális mennyiségû tartalék alkatrészt kell raktáron tartanunk, ez is a termékek magas színvonalát igazolja.

 A jövõ év sikerbotja lesz a GENIUS Carp rakósbot

 Ez a bot egy igazi klasszis. Karcsú, gyors és erõs. Igaz, ez Olaszországban készült.

 A botos polcokon még van némi ûr, de már úton vannak a 2009-es botok.

 Botlainkhiz megfelelõ alkatrész készlettel is rendelkezünk.

- Találtam itt Top Mix táskákat is, errõl tudnál valamit mondani?

-
Egyre kedveltebbek ezek a termékeink is. A táskákban például jól sikerült ötvözni a praktikumot a magas minõséggel. Hasonlóan jó minõségben készül a kezedben tartott új pole cup-unk is, amely minõségben és tartósságban messze felülmúlja a piacon kapható csészék nagy részét. 

 A LUXURY sorozat egyik darabja

 A rakósbotokhoz etetõcsésze is kell, hát adunk. Kettõ darab van egy csomagban és szenzációs a minõsége is, az áráról nem is beszélve.

 Laci a dévérezõ úszókat szemléli

 Az aromaraktár még feltöltésre vár

 Ebben a raktárban többek közt a botzsákok foglalnak helyet

  ?Na, nekem ennyi elég lenne egy életre! ?

- Tudnál esetleg még valami mostanában megjelenõ érdekes kiegészítõ felszerelést mondani?

-
Igen, a közeljövõben várható a gumírozott szövetû merítõ fej és haltartó megjelenése is, aminek az elõnyeit, azt hiszem, nem kell ecsetelnem. Terveink között szerepel még a Fujitsu zsinórok forgalmazása is, ezek igen magas minõségû és méretpontosságú zsinórok, eredeti japán gyártással.

- Nos igen. Az utóbbi idõben több sikeres ragadozó halas cikket is publikáltál. Esetleg ez irányban lesz változás?

-
Nem, ezt nem tervezem. Engem elsõsorban nem a rablóhalakról ismernek, pedig idõnként szeretek rájuk horgászni. Itt is, mint mindenhol szeretem a csúcsminõséget, ezért készíttettem el a WILLOWY pergetõbot szériát a magam kedvtelésére. Szenzációs botok, aki ilyet használ, az csak megelégedéssel szól róluk.

- Józsi bácsi! Köszönöm, hogy itt lehettem és bemutattad az üzemet nekem, és az olvasóknak. További hasonló sikert kívánok neked mind a munkában, mind pedig a horgászatban!
-
Én is köszönöm és hasonlóakat kívánok neked és az olvasóknak egyaránt!   

                                                                                                                     Írta: Berényi Zoltán 
            (Padlógáz)

                                                                                                                Fotók: Fejes Erzsébet
                       Kenyeres László

GINOP