2011 utolsó horgászata - VECTOR X Carp rakósbot bemutató

Kicsit felháborodtam ezen az agyament hülyeségen, hogy ha aki a két ünnep közt mondjuk Keszthelyen akar horgászni, annak elõbb el kell utaznia Siófokra engedélyért. Az engedély 2.500,-Ft, az üzemanyag 6.500,-Ft, plusz egy fél nap. Hogy ez megint kinek jó??!

Nekünk is le kellett küzdeni ezt a dolgot, így megkértem egyik barátomat, hogy amíg kipakolom a cuccaimat, meg elkészítjük a film nem horgász részét, hozzon nekem egy napijegyet Siófokról.

A partra érve kipakoltam felszerelésemet és éppen nekiálltunk a forgatásnak, mikor megjelent a halõr. Eddigi balatoni horgászataim során (38 év távlata) háromszor nem találkoztam ellenõrzéssel. Megbeszéltük, hogy az engedélyem folyamatban van és amíg nem érkezik meg, csak forgatunk és nem fogok horgászni. Továbbment, mi pedig munkához láttunk.

A csatorna késõ õszi hangulatot árasztott sötét, élettelennek látszó vizével és a környezõ kopasz fák látványával. A parton néhány helyi horgász tevékenykedett, ki matchbottal, ki pedig bolognaival. Idõnként fogtak egy-egy kárászt, bodorkát és kispontyot.

Cuccaimat lepakoltam a partra és nekiláttam az elõkészületeknek.

Kipakoltam a felszerelésemet és nekiláttam az elõkészületeknek.

A mai horgászatom célja elsõsorban az új VECTOR rakósbot bemutatása volt. Kereshettem volna más helyszínt, pontyosabb helyszínt is, de nem kedvelem túlzottan a mûanyag tavakat, ilyenkor télen viszont nem nagyon lehet természetközeli vizet találni, ahol esély van a halfogásra. A csatornáról érkezõ hírek viszont bizalommal kecsegtettek.

A ládám beállítása után a rakósbotot pakoltam szét és most vesszünk rá egy pillanatot.

A 2012 évi új botom.

A bot eredeti olasz gyártmányú. A FAPS cég készíti. Ez számomra nagyon fontos, hiszen Magyarországon nem fél, vagy egy év egy rakósbot kihordási ideje, hanem esetleg 5-8 év is lehet. Ezért nem közömbös az alkatrész ellátottság. Ezen a téren a FAPS cégben még soha sem csalódtam. Általuk gyártott botjaimhoz a mai napid tudok alkatrészt rendelni és viszonylag rövid átfutási idõvel le is gyártják azokat.

A bot egyik legfontosabb jellemzõje a karcsúsága. Egy karcsú bot nagyon könnyü kezelhetõséget biztosít. A bot nyélátmérõje 43,6 mm.

Fontos paraméter a nyélátmérõ.

A 43,6 mm-es nyélátmérõ könnyû kezelhetõséget biztosít.

A karcsú botok jellemzõje, hogy a nyél elõtti tagot nem lehet beletolni a nyéltagba, mert a karcsúságot párhuzamos nyéltag kialakítással érik el.

Ennél a botnál ez másként van, itt teljesen egymásba rakhatók a bottagok. Az egyszerûbb szállíthatóság mellett ez karcsúbb botot és nagyon karcsú nyél elõtti tagot eredményez.

A nyél elõtti tag 40,8 mm átmérõjû.

A nyél elõtti tag 40,8 mm, ami hihetetlen karcsú, ha azt kézbe fogjuk. A legkisebb, így akár gyermek, vagy nõi kézzel is jól kezelhetõ. Kialakítása révén erõs, így nyéltagnak is használható.

A bottagok végei lekerekítettek, ez könnyû és gyors összerakást biztosít. Nem utolsó sorban pedig jelentõsen csökkenti a bottagok végeinek kopását. Ez úgy értendõ, hogy amikor a tagokat toljuk össze, akkor azok soha sem állnak pontosan tengely irányban, azzal mindig valamilyen szöget zárnak be. Ha a bottag vége egyenes, akkor ez miatt a szög miatt, mint egy vésõ viselkedik, sokkal jobban koptatja a rámenõ bottag belsejét, az elõbb vékonyodik el, elõbb fog elrepedni.

A bottagok végei kerekítettek.

Az általam tesztbotként használt bot súlya 940 gr. Hossza 12,70 m és jár hozzá egy 60 cm-es minitoldó. A mini toldó megfordítható, így a nyél elõtti tagba is használható.

A bot súlya 940 gr.

Úgy gondolom, egy pontyos bot 940 gr-al nem egy rossz eredmény. Ez mellett még kellõen gyors és rugalmas is.
3 tagos top szetje 3,50 m hosszú, így a hazai versenypályák mindegyikén megfelel, nem kell rátenni egy negyedik tagot.

Ha belenézünk a tagokba, teljesen sima, tükörszerû felületet látunk. Ez is a precíz gyártást ?tükrözi".

A bottagok belsõ felülete tükörsima.

A bottagok külsõ felülete matt fekete, és sima, tapadás gátló bevonattal ellátott. Ez fontos egy boton, hiszen ha sok halat kell fogni, a gyorsaság nagyon lényeges.

Fontos részlet a Made in Italy.

A bot annak ellenére, hogy pontyos és sok nagy pontyot tereltem már szákba segítségével,  paraméterei alapján alkalmas versenyzésre is.

Anno megkérdeztem a PRESTON céget, hogy miért nem adja meg a rakósbotjainak a paramétereit a katalógusában, vagy a honlapján, pl. hossz, átmérõ, súly, azt válaszolták:

?Hi Jozsef, we do not have any weights with our pole we go by stiffness and balance...
Thanks again for getting in touch, please check the site regularly for more new products, videos and news."

Tehát kérem, fogadják el tõlem, hogy a bot megfelelõen gyors, gerinces, jól kiegyensúlyozott és tökéletesen alkalmas arra, amire ajánlom.

A csatornán az Xtasy Dévér etetõ mindig is jól mûködött, így most is azt kevertem be, némi kukoricával tuningolva.

Az Xtasy Dévér etetõt mindig is szerették a csatorna halai.

Mire végeztem az etetõ elkészítésével, az engedélyem is megérkezett, így aztán elkezdhettem a horgászatot. Az etetõt nem gombócoltam, hanem csak belenyomtam a csészébe és így tettem a lassan áramló vízbe. Nem akartam, hogy az iszapba süllyedjen, annak a tetejére terítettem.

A csészébe nem gombóc, hanem csak simán az etetõ került.

Az így berakott etetõ nem süllyed az iszapba, hanem annak a tetején terül végig.

A csatornán általában szúnyoglárvát, vagy gilisztát szoktam csaliként használni. Most azonban egyik sem állt rendelkezésemre, így a könnyen hozzáférhetõ csontit használtam. Csontihoz tökéletes a PR322 típusú, hajlított öblû, hosszú szárú horog.

A PRESTON 322 típusú horga tökéletes csontihoz.

A csatornán két fajta úszótípust szoktam használni, a TIBY és a VITA úszókat. A választást mindig a körülmények határozzák meg. Most úgy ítéltem meg, a VITA 1,25 gr lesz a megfelelõ, hiszen a víz nem túl mély és az áramlás is lassú.

A rendkívül érzékeny VITA úszó.

A csatornára használt szerelékeim.

Elõkéim.

Most következik az, amitõl sok embernek, így a parton horgászóknak is, égnek áll(t) a hajuk. Az elsõ berakást követõen amint a csali az etetésre ért, megbillent az úszó és már húztam is a bodorkát. A kapások folyamatosak voltak, a halak odaálltak az etetésre. Ha csontit tettem föl, akkor bodorka, vagy kárász jött, ha kukoricát, akkor kisponty.

Ilyen pontyokat telepítettek a Balatonba.

Egy szép bodorka.

A zsákmány nagyobb része kárász volt.

Néhány kisponty is ?befigyelt".

Nagytestû halat itt és most nem sikerült fognom de erre az esély is egyenlõ volt a nullával. Azonban korábban már több nagytestû halat is fogtam a rakóssal, köztük 10 plusszosat is.

A bot minden esetben jól vizsgázott a kezemben, így csak ismételni tudom, hogy fogadják el tõlem, a bot tökéletesen megfelel arra, amire ajánlom.

Az egész horgászat szép és jó lett volna, de egy körülmény beárnyékolta.

Olvasható a balatoni horgászrendben, hogy a Balaton õshonos halállományának védelmében a Balatonon csalihalként nem használhatunk ezüstkárászt és razbórát.

Szép és nemes törekvés, de ....

A kifogott kárászaim 98%-a beteg, hibás, sérült hal volt, amelyet a Marcali víztározó lehalászása után tonnaszám dobáltak át a Nyugati övcsatornába, ahonnét aztán a Balatonba kerülnek.

Beteg kárászok!

Ennek is rothad a farka.

Minden megfogott kárászom beteg, hibás hal volt, java részük olyan állapotban, hogy meg sem mertem fogni, úgy ráztam le a horogról.

Korábbi években is, amikor a tározót halászták, tapasztaltam hasonlókat, sõt egyszer rengeteg döglött kárászt is leúsztattak a Balatonba. (Bejelentésemre nem kaptam választ.)

Tehát, a Nyugati övcsatorna végén lévõ Marcali tározó és a Fonyódi árok végén lévõ Buzsáki tározó is a Non Profit Zrt kezelésében van. Több ezüstkárászt, razbórát, vagyis nem õshonos halat, engednek a Balatonba, mint az összes horgász 1000 év alatt. Rájuk nem vonatkozik a szabály?

Ráadásul ezek a halak egytõl egyig betegek, sérültek, fertõzõek. Tovább fertõzhetik a Balaton õshonos halállományát. Nekik ezt szabad?

 Papp József 

 

GINOP