Horogpaszta TOP MIX módra

Külföldön már több éve használnak gyors oldódású pasztákat rakósbotos horgászatoknál, megdöbbentõ eredményekkel, sõt pasztás versenyeket is rendeznek.
Ebben az évben vettem a fáradtságot és bátorságot és belemerültem a témába. Nem kevés munkával megalkottam saját rakósbotos pasztámat, sõt pasztáimat és kidolgoztam azok használatát.
Az eredmények magukért beszéltek. Elsõ versenyemen, amikor pasztát használtam, fölényesen nyertem, több, mint kétszeresét fogtam a második helyezett súlyának. Olyankor is volt halam, amikor mások, csak az úszót lesték.

Aztán a többi versenyen is beigazolódni látszottak a paszta használatának elõnyei. Késõbb, amikor Laci barátomnak is elmondtam, hogyan kell használni, már nem volt egyértelmû a fölényem. Ekkor már inkább az aroma választásán múlott az elsõ, vagy második hely.
Most már ott tartunk, hogy a környékben a pontyos versenyeken nem engedik használni a pasztát.

Ebben a cikkemben elsõsorban a paszta használatát szeretném bemutatni, annál is inkább, mert ebben az évben több rakósbotos paszta is lesz a TOP MIX választékában és szeretném, ha addigra a használatával is tisztában lennének a rakósbottal pontyra vadászók.

A rakósbotos paszta különleges eljárással készül. Eredményességemet látva, többen megpróbáltak otthon, etetõbõl hasonló anyagot barkácsolni maguknak, de igazi, jól mûködõ pasztát nem tudtak felmutatni. Ez sem olyan, hogy ?gyere kolbász, megeszlek!"
Gyártásnál a megfelelõ keveréket nedvesítjük, majd egy hõkezelési eljárás után extrudáljuk és szárítjuk. Ezután pedig egy speciális darálón átdaráljuk. Fontos a szemcseméret és a homogenitás. A megfelelõ paszta a horgon jól megül, folyamatosan oldódik, közben a magja elég kemény marad, hogy a horgot megtartsa.

Nézzük a paszta használatának elõnyeit:

  1. könnyen kezelhetõ, nem igényel hûtést, különleges tárolást
  2. takarékos, mindig annyi horogcsalit lehet belõle készíteni, amennyire szükség van
  3. nagyon egyszerû az elkészítése
  4. nagyon egyszerû a használata
  5. rendkívül eredményes csali
  6. tetszés szerinti méretû csali készíthetõ belõle
  7. tetszés szerint és egyszerûen aromázható
  8. szívesen veszi fel minden hal, de elsõsorban a ponty

Nézzük a pasztát. Ahogy említettem is, ez a paszta kifejezetten rakósbotos horgászathoz készült. Elég jól tart a horgon, de nem annyira, hogy dobni lehessen vele. Ezért match, vagy feeder boton horogcsaliként nem használható. Etetõkosárba viszont kiváló.

Neve kissé megtévesztõ lehet, mert ha a pasztát említjük, akkor egy gyurma szerû anyagra gondolunk. Ez pedig alaphelyzetben száraz por. Nedvesítés után nyeri el végleges formáját. Ekkor, nedvesítést követõen lesz olyan állagú, hogy horogra lehet nyomni és nedvesítéstõl függõen, 2-10 perc alatt oldódik le.

Idei választékunkban négy fajta rakósbotos paszta van.

Ebben az évben négy fajta rakósbotos pasztával jelenünk meg a piacon.

- A barna színû, HALIBUT  paszta szinte minden vízen bizonyított már. Közepesen halas illatú, magas fehérjetartalmú. Színe jól alkalmazkodik a legtöbb meder színéhez, ezért ezt minden víztípushoz ajánlom. Édes, gyümölcsös és ?büdös" jellegû aromákkal is mûködik, az aroma helyes megválasztásával a legtöbb horgászvízen eredményesen használható.

- A vörös színû RED HALIBUT az õrölt halibut pellet mellett jelentõs mennyiségben tartalmaz krill lisztet is, ez adja vöröses színét és fûszeres jellegét. A magas fehérjetartalom mellett jelentõs a kitin tartalma is. A pellettel, bojlival erõsen horgászott vizek sikercsalija. Jól aromázható, elsõsorban a fûszeres jellegû aromák a hozzávalók.

- A fekete színû BLACK HALIBUT erõsen halas, halolaj-halibut jellegû. Tapasztalatom szerint a tiszta, mély bányatavakon használható a legeredményesebben. Jól illenek hozzá a gyümölcsös jellegû aromák.

- A zöld színû GREEN BETAIN a magas fehérje tartalma mellett green betaint is tartalmaz, színét is ennek köszönheti. Elsõsorban a nagyon meleg nyári napokon hozta a legjobb eredményeket. Fõleg a büdös jellegû aromák mennek hozzá.

Tapasztalatom szerint a pasztaport célszerû a horgászat megkezdése elõtt legalább fél órával bekeverni, de még jobb, ha elõzõ este megtesszük ezt. Fontos, hogy a szemcsék felpuhuljanak. A jól elkészített pasztának selymes tapintása van.

A paszta a zacskóból kiöntve homogén szemcsézetû.

A pasztát a horgászat elõtt legalább fél órával célszerû bekeverni. Még jobb, ha már otthon elõkészítjük, akár a horgászatot megelõzõ napon.

A jól elõkészített paszta homogén és a szemcsék teljesen felpuhultak.

A pasztát kétféleképpen keverhetjük be.
Egyik mód az a szokványos, keverõedénybe töltjük a pasztaport és mindig adunk hozzá egy kevés vizet, de csak annyit, hogy ne csomósodjon be, majd homogénre keverjük és állni hagyjuk néhány percet. Ezt a mûveletet többször, akár 5-6 alkalommal is meg kell ismételni, egészen addig, amíg már nem képes csomósodás nélkül több vizet felvenni. Ezzel a módszerrel, kis gyakorlat után pontosan be tudjuk állítani a paszta oldódását.

A másik mód, ahogy a csomagoláson is szerepel, két egység pasztához adjunk egy egység vizet, keverjük meg, tegyük félre és hagyjuk állni egy fél órát. Ez alatt a szemcsék kellõen felpuhulnak és kész, kb. 5 perces oldódású pasztát kapunk.

A csomagoláson is olvasható az elkészítés módja.

Fontos, ha elõzõ nap elkészítjük a pasztát, azt célszerû a hûtõben tárolni, mert melegben, a magas fehérje tartalma  miatt gyorsan megromlik.
Ha a horgászat után marad fel nem használt bekevert pasztánk, azt még 2-3 napig tudjuk hûtõben tárolni károsodás nélkül.

A pasztát bekevertük, tegyük egy kicsit félre és nézzük a felszerelést!

Pasztás horgászatnál a felszerelésnek elég erõsnek kell lennie, hiszen a zsákmányunk nem egyszer kapitális ponty lesz. Ennél a módszernél a halak nem igazán finnyásak a zsinórvastagságra, horogméretre.

Fõzsinórnak én 0,20 - 0,25 mm zsinórt ajánlok és 6 - 8 -as méretû Gamakatsu horgot. Tapasztalatom szerint nagyon jók a G2260B és G2710 típusú horgok.

Az általam használt horgok.

A nagyobb horog nem csak a nagyobb halak miatt kell, hanem a paszta miatt is. A kicsi horog nem tartja jól a paszta csalit.

Voltam olyan versenyen egy kis tavon, ahol tudtom szerint 2-3 kilós pontyoknak kellett volna lakniuk. Ehhez készítettem a felszerelést. Azonban a pasztára elõkerültek az ?igazi" nagyok is és egyre másra szakították az elõkét, hajlították ki a horgot. Verseny közben kellett a szerelésen módosítani, és a tógazda sem hitt a szemének, amikor elõvarázsoltam a tóból a 6-8 kilós pontyokat. Sajnos már késõ volt, nem nyertem, de legalább megtudtuk, hogy ilyen halak is élnek a tóban.

Az erõsség az úszóra is vonatkozik. Kellemetlen, ha a hal elmegy és a visszacsapódó úszó darabokban érkezik meg.

Sokfajta paszta horgászatra ajánlott úszó létezik. Mindegyik jellemzõje az igen hosszú antenna és ezért kellõképpen sérülékenyek is.

Ez az úszótípus már tovább gondolt, itt az úszó további súlyozást már nem igényel, a szár biztosítja ezt.

Vannak már kifejezetten paszta horgászathoz készített úszók, de nekem azok nem váltak be. Különösen mélyebb vizeknél nem. Mindig van áramlás, szél, amely elnyomja a súly nélküli paszta úszókat. Sekély vizeknél lehet használni a súly nélküli úszókat, de mélyebb vizekben az 1gr körüli úszók váltak be. Ha mély vízben súly nélküli úszót használtam, az áramlás elnyomta azt, és kiszakította a pasztából a horgot. Ilyenkor kell, hogy az úszó a pasztán kívül is terhelhetõ legyen.

Nekem kétféle úszótípus hozta meg a sikert. Az egyik a VECTOR CARP, a másik pedig a ?régi motoros", a CARPERIOR.

A VECTOR CARP úszó terhelhetõ is és csõantennája miatt az áramlást is jól bírja. Tökéletesen megfelel a mélyebb vizeken való paszta horgászathoz.

A CARPERIOR önsúlyos úszó, de antennája miatt jól bírja az áramlást. Sekélyebb vizeken tökéletesen bevált.

A kifejezetten pasztás horgászathoz készített úszók hosszú antennája arra szolgálna, ha a paszta leoldódik, akkor az antenna, a vízbõl kiemelkedve jelzi ezt. Vagy is, az úszót a paszta súlya állítja be és közel antenna csúcsra kell beállítani a vízmélységet.

Azonban egy kis gyakorlattal érezni lehet azt az idõt, amire a paszta leoldódik és amikor meg kell nézni a szereléket. A gyakorlatban viszont erre ritkán van szükség, mert a kapások gyakorisága ezt nem igényli.

A rakósbotnak is bírnia kell a terhelést. Az erõs felszerelés kell és ezt a botnak is bírnia kell.

A rakósbotok közül a saját néven futó CARPERIOR bot biztosítja számomra az erõt, megbízhatóságot, tökéletes a pasztás horgászathoz.

Számomra a CARPERIOR a megfelelõ ?szerszám".

Fontos dolog még, hogy juttatjuk be a horgon lévõ pasztát. Szokványos módon betolni nem lehet, mert a paszta leesik a horogról. (Ha véletlenül nem esne le, akkor nem jó a paszta állaga!!)

Erre is kínálnak a gyártók megoldást, hiszen létezik a paszta csésze, mikor is a pasztával felcsalizott horgot, a bot elejére csíptetett csészébe kell helyezni és így betolni, majd kifordítani.

Én ettõl egyszerûbbet használok. A top szetre egy zsinórkötegelõt teszek és annak a kilógó végére akasztom a zsinórt és így tolom be.

A top szetre rögzített zsinórkötegelõ nem elegáns, de tökéletesen megfelel a célnak.

Így kell beakasztani a szereléket és betolni.

A felszerelést összeállítottuk, a paszta elkészült, térjünk rá a használatára.

Tapasztalatom szerint minden víznek megvan a jól bevált és mûködõ aromája. Hogy mire gondolok. Ha pontyot akarok fogni a Dunán, akkor a natúr, vagy az enyhén citromos, scopex-es íz mûködik. A Batéi tavon verhetetlen az XT81 etetõanyag és a Fûszeres Húsos Method Mix és ennek az aromája. Kiskorpádon a Fûszeres-Hal ízvilága a nyerõ, Dombóváron az édes jelleg a mûködõ.

Pasztázásnál, ha nem ismerem a vizet, akkor célszerû néhány aromasprayt odakészíteni. Horgászat közben pedig elindulni egy alap, nem aromázott pasztával, majd az eredménytõl függõen megaromázni a horogra kerülõ pasztát.

Próbálkozáshoz elõkészített aroma spray-k.

A felcsalizott horgot egyszerûen fújjuk be aromával.

Ha megtaláljuk a megfelelõ ízt, a kapások megsokszorozódhatnak. Ettõl kezdve ezzel az aromával ízesített pasztát kell használni. Egyszerûen a pasztára kell önteni egy kicsit a spray flakonból és összekeverni, majd ezt tenni a horogra.

Fontos az etetés is.
Alapetetésnek mindig valami magot használjunk. Erre tökéletesen megfelelnek az erjeszett magok, Ezeket a nagytestû halak szeretik, az aprók pedig nem állnak rá. Vagy ha rá is állnak, a nagyok rövid idõ alatt elverik azokat onnét.

Alapetetésnek magvakat tegyünk be.

Ha a magvakkal jól megterítettük a helyet, tegyünk rá néhány horog méretû pasztagombócot is. De csak tényleg 3-5 gombócot. Ezután további etetésre nem lesz szükség.
A továbbiakban a horoggal bejuttatott paszta biztosítja az etetést, a halak helyben tartását.

Az alapetetésre mindenképpen tegyünk néhány diónyi pasztagombócot is.

Most pedig nézzük, hogyan mûködik a paszta, miért olyan eredményes?

Elõször is fontos a paszta helyes megkeverése, nedvesítése. Ez gyakorlatilag mindennek a kulcsa.

A következõ a paszta horogra rakása. A pasztából ki kell venni egy csipetnyit, amennyit a három újunkkal meg tudunk fogni. A hüvelyk újjal meg kell nyomni és ráhelyezni a horgot, majd a széleket ráhajtani a horogra és kissé megnyomni. Ez szintén fontos dolog mert ezzel a nyomással állítjuk be a paszta oldódási idejét. Ha nagyon megnyomkodjuk, lassan fog oldódni, ha kicsit, túl gyorsan oldódik, vagy leesik a horogról. Ez némi gyakorlással megtanulható. A gombóc méretét is itt alakítjuk ki. Általában a diónyi méret a jó, de ettõl, a halak mérete és kapó kedve szerint el lehet térni.

A paszta horogra rakása.

A paszta horogra rakása 2.

A paszta horogra rakása 3.

A paszta horogra rakása 4.

A paszta horogra rakása 5.

A paszta horogra rakása 6.

A paszta fogóssága oldódásában rejlik. A helyesen elkészített pasztagombóc vízbe érve azonnal oldódni kezd és 2-8 perc alatt teljesen szétesik. Ha sok a hal, elég a 2-3 perces gombóc, ha kevesebb, 5-8 perces elegendõ. Azokon a vizeken, ahol én horgászom, az 5-8 perces oldódás a megfelelõ. Még a Desedán is 6-7 perc alatt kapásig lehet jutni.

A gombócról leoldódó finom szemcsék felhõt képeznek, különösen, ha a közelben van egy hal és egy kicsit megmozgatja a vizet. Ebben a felhõben a finom szemcsék lebegnek, ami ingerli a halat, hiszen érzi az ízét, illatát, de jól lakni nem tud vele. Ahhoz, hogy valami legyen a szájában, a gombócot kell bekapnia és ezt meg is teszi.

A gombóc a vízbe érve azonnal oldódni kezd.

Folyamatosan válnak le a finom szemcsék, ami kapásra ingerli a halakat.

Az oldódás egyre lassabb és gombóc közepe elég kemény marad, hogy a horgot megtartsa.
Ha jó a paszta, akkor így mûködik.

Az eresztéket úgy kell beállítani, hogy a csali a fenéken feküdjön. Célszerû 12-15 cm-t túlhúzni. Így biztosan fekszik a csali a fenéken és a halat sem zavarja a csaliból függõlegesen kiálló zsinór.

Az eresztéket kell beállítani, hogy a horog mintegy 12 - 15 cm-t feküdjön a fenéken.

Tapasztalatom szerint nem jó, ha a zsinór függõlegesen áll ki a pasztából. Ez akkor fordul elõ, ha paszta úszót használunk. Ilyenkor sok volt az üres bevágás. A mi halaink még nem felkészültek a paszta úszóra, jobban szeretik, ha nem birizgálja õket a csaliból függõlegesen kiálló zsinór. De idõvel majd ehhez is hozzászoknak, ahogy a halas jellegû etetõkhöz, meg a pellettekhez, bojlikhoz.

Jobban mûködik a módszer, ha a csali le van fektetve. Gyanútlanabb a hal, biztosabb a fogás.

Általában 2-4 csalizás után jelentkezik az elsõ hal. A kapás sem túl bonyolult, egyik pillanatban van úszó, a másikban nyúlik a gumi.

Ha pasztával horgászunk, akkor más csalival nem, vagy csak véletlenül lehet halat fogni. Érdekes, hogy a hal ilyenkor egyszerûen arrébb löki a csontit és keresi a pasztát. Ez jól látható az úszón.

Ha ilyet tapasztalunk az etetésünkön, az már jót jelent!

A pasztás horgászat új színt hozott a rakósbotos pontyozásba hasonlóan, mint annak idején a bojli a pontyhorgászatba, vagy a pellet a feeder horgászatba.

Itt is tetszõlegesen lehet szabályozni a csali méretét, lehet aromázni, oldódási idõvel játszani és így tovább.

Bízom benne, hogy több írásomban is említett pasztás horgászatot követõen ez az anyag teljessé tette a módszert és egyre többen élnek e nagyszerû csali adta lehetõségekkel.

A módszerhez pedig a lényeget, a rakósbotos pasztát jövõ idei kínálatunkban megtalálják.

Papp József

Megjegyzés: a cikkben található képek több horgászat során készültek, ezért eltérõek a bemutatott paszták színei. De ez is bizonyítja, hogy nem a levegõbe beszélek, amikor azt mondom, hogy csak sok jó tapasztalat után kerül egy termék a TOP MIX palettájára.

GINOP