Folyóvízi etetõanyag elkészítése - Kenyeres Laci receptje

Mielõtt azonban belevágnék a dolgok közepébe, szeretném részletesen bemutatni, hogy miként is készül el egy jónak mondható etetõanyag keverék. A recept különlegessége, hogy mindösszesen két kilogramm etetõanyagot (száraz) használok fel, melybõl egy vödörre valót állítok elõ. Minden olyan horgász számára ajánlom, aki egy pénztárcakímélõ megoldást keres.

Megpróbálom a lehetõ legrészletesebben - fotókkal, tippekkel, ötletekkel egybekötve - ismertetni, hogy lássuk, milyen változásokon megy át etetõanyagunk az egyes folyamatok elvégzése után, hátha mások is kedved kapnak egy kis folyóvízi matchbotozáshoz. ?Gyúrjunk" is bele.

 Az etetõanyagot odahaza keverem be. Nincs kedvem lecipelni a vízpartra több vödröt, és megspórolok egy felesleges zörgést is, amivel csak elriasztanám a halakat. A felhasznált alkotóelemek pontos aránya: 2 kg Topmix Folyóvízi sajtos etetõanyag, 2 kg áztatott kenyér, 1 kg fõtt búza, 2 kg agyag, 2 kg kavics, és fél liter csontkukac.

 

 A horgászat elõestéjén beáztatok minimum két-három kiló kenyeret.

A kenyér alkalmazása mellett szól, hogy minden békés hal elõszeretettel fogyasztja, illetve nagy mennyiségben növeli etetõanyagunk beltartalmát. A jó dévéres etetõanyagok például nagy mennyiségben tartalmaznak zsemlemorzsát.

Nem szükséges megvásárolni a friss kenyeret, a száraz kenyér is tökéletesen megfelel. Melyik az a család, ahol nem szokott maradni mindig egy kis kenyér? A mi családunk a kenyeret nem dobja ki, hanem több hétig száraz, hûvös helyen tároljuk. Lényeges, hogy a kenyér ne legyen vizes és ne kapjon párát, mert bepenészesedik. A penészes kenyeret nem csak az emberek, de a halak sem fogyasztják szívesen. Nálam a garázsban van egy zsák, mindig abból veszek ki elegendõ mennyiséget a horgászathoz. Ezt felöntöm bõségesen vízzel, amely másnapra jól megszívja magát.
 

 Az áztatott kenyérbõl annyit veszek a kezembe, amennyibõl kényelmesen ki tudom nyomkodni a vizet.

Ha nem tenném ezt, az etetõanyag jelentõsen kevesebb kenyeret tudna felvenni, hiszen sok benne a víz. Halkan megjegyzem, nem tapasztaltam, hogy a csapvíz és természetes víz között különbség lett volna. De ha versenyen vagyok, ott mindig a helyszínen keverem az etetõanyagot, már babonából is!

 

 Rostán áttöröm a két kiló száraz etetõanyaghoz a kenyeret. Így nem lesz kenyérdarabokkal teli a keverék, és könnyebb lesz összedolgozni.

 

 Összekeverve egy csomós állagot kapunk.

Ekkor még vannak száraz szemcsék az etetõanyagban, így további víz hozzáadása szükséges. Javaslom, hogy kézzel keverjük össze az etetõanyagot, mert a kenyérnek ragasztó hatása van. Ha fúrógéppel dolgozunk, ott csak bosszúság lesz a vége, a szárba csak beleragadna az etetõanyag.

 

 Az etetõanyaghoz annyi vizet adok, hogy az egy masszaszerû állagot kapjon.

Kicsit túlvizezem, mert ehhez jön majd hozzá az agyag, ami felszívja a plusz vízmennyiséget. A pontos arányokat nem tudom megmondani, de pár vödör etetõanyag megkeverése után már érzésre lehet tudni, mennyi víz szükséges még hozzá.

 


 
Hozzáadtam a két kiló agyagot.

Kissé csomós még az etetõanyag, így ezt át kell törni rostán, hogy kellõen homogén legyen. Az agyagot nem vásárolom, a természetbõl szerzem be. Minden vízterület környékén vannak töltések, amelyek védelmet nyújtanak árvíz esetén. Itt mindig fellelhetõ néhány vakondtúrás. A vakondtúrás helyén található föld a célnak tökéletesen megfelelõ, sokszor rostálni sem szükséges, annyira finom szemcséjû. Egy tejes ládával szedek, amely kint a kertben letakarva nem sok helyet foglal. Ekkora mennyiség több horgászatra is bõven elegendõ.

 

 A rostán áttörve megkapjuk etetõanyagunk végleges állagát.

Egyenletesen eloszlanak benne a szemcsék, nincsenek csomós részek. Tipp: a rosta oldalán törjük az etetõanyagot, ne a közepén! Nem nyomva, hanem körkörös mozdulatokkal.

 

 Hogy etetõanyagunk kellõen nehéz legyen, további nehezítõ anyag szükséges.

Ehhez kavicsot használok. Beszerzése ennek is rendkívül egyszerû, csak egy kis leleményesség kell hozzá. A legjobb lelõhelyek a városi sétányok, amelyek kaviccsal vannak felszórva. Csak egy vödör szükséges, semmi más. Remélem a közterületisek nem fognak egy horgászt sem megbüntetni, mert elvitt egy vödör kavicsot. A másik lehetõség, hogy a kavicsos, sóderos vízparton, egy rostán áttörve magunk szedjük meg.

A búzát minden folyóvízi hal elõszeretettel fogyasztja. Fõleg a jászok és karikakeszegek egyik kedvenc csemegéje. Az egy kiló fõtt búzát szintén magam készítem el. Veszek 10 kg-t a terményboltban fillérekért, és ebbõl veszem ki a felhasználni kívánt mennyiséget. A búzát elõtte egy nappal készítem el. Egy kiselejtezett lábasban bõségesen felöntöm vízzel, majd addig fõzöm, amíg a szemek fel nem puhulnak teljesen és szét nem nyílnak. Tipp: A folyóvízi etetõanyagok mind sós ízhatásúak. Ajánlott a fõzés során kicsit megsózni a vizet, így a búzánk is elnyeri a kívánt hatást.

 

 Folyóvízen egy vödör etetõanyag nem számít nagy mennyiségnek

 

 A kész etetõanyag

Most, hogy elkészült az etetõanyagom, ideje horgászni egyet. Rakós bot hiányában szenvedtem, ezért a matchbotozás módszerét választottam. Így tavasz közepén a halak szívesen tartózkodnak a kövezések lábainál. Én is egy ilyen tulajdonságokkal rendelkezõ szakasz mellett tettem le a voksomat. Sejtésem nem bizonyult rossznak, kellemes horgászatban volt részem.

 

 A Topmix Asterx match medium jó választás lehet folyóvízen úszózáshoz

 

 Paduc a horgon

 Reggel fél 6-kor csobbantak az elsõ gombócok a kiszemelt helyre és ezt követõen 20 perccel jött az elsõ érdeklõdõ. Fél 8-ig összesen 6 darab halam volt, de éreztem: valamit rosszul csinálok. Két dologban is változtattam. Elõször is a ráetetésben. Az alapozó etetés után 20-25 percenként dobtam négy gombócot a kívánt helyre. Amint ez megtörtént, 10 percre rá volt két-három kapásom, majd ismételten csönd. Ebbõl arra következtettem, hogy a halak kívánják az etetõanyagot, így öt percenként dobtam egy-egy gombócot. Elgondolásom jónak bizonyult, a kapások folyamatosak lettek.

 

 A halak kívánták a folyamatos etetést

 

 A Top Mix folyóvízi sajtosa minden folyóvízi hal kedvence

A másik, amelyben változtatást hajtottam végre, az a csali felkínálása volt. Ahogy közeledünk a horgászat vége felé, a halak egyre finnyásabban esznek. Ezért a horgászat elején mindig csak szépen úsztatok, majd idõvel elkezdem az erõsen rátartott módszert alkalmazni. Most abszolút nem mûködött egyik sem. Egy olyan speciális úsztatást kellett véghezvinnem, amely csak sok gyakorlás révén tudunk elvégezni. Eresztékem nagyjából úgy lett beállítva, hogy a fõólmozás 5 centire lehetett a fenéktõl. Az elõke 60 cm hosszú, tehát 55 centi feküdt belõle. Az úszóra annyit kellett rátartani, hogy éppen csak kontroll alatt tartsam. Nem emeltem ki a vízbõl, de mégis lassabban engedtem, mint a sodrás. Ha nem sikerült így úsztatnom, kapás nélkül tekertem ki szerelékemet.

 

 A halak díjazták erõfeszítéseimet. 11 óráig elfogyott az összes etetõanyagom, és egy vödör hallal zártam a horgászatomat.

 

 Eredményesen zártam a horgászatot

 

Szöveg és fotó: Kenyeres László

GINOP