Bodorkázás a Sión

Még gyorsan megterveztem az új T-Rex harcsás botok gyûrûosztását és elküldtem a gyárba, aztán pakolás és irány a Sió.

Útközben, olyan fél útnál jövök rá, hogy etetõanyagot meg nem hoztam magammal. Pedig egész reggel eszemben volt. Az új keszeges etetõvel akartam próbálkozni. A korábbi teszteknél jól, sõt igen jól mûködött, de januárban és folyón még nem bizonyított. Mondjuk nem is folyóra készítettem.

Telefon minden felé, hol tudok etetõhöz jutni. Végül is az egyik szekszárdi boltban aztán vettem a saját etetõmbõl, az Xtasy Dévérbõl egy zacskónyit. Fura dolog, otthon a raktárban van vagy 50 tonnányi, én meg veszem a sajátomat. Na mindegy, a lényeg, hogy van.

A vízpartra érve megállapítom, hogy a víz elég tiszta, a vízállás is megfelelõ, a folyás sebessége viszont lehetne egy kicsit lassabb. Az autómhoz esõ legközelebbi helyre becuccolok. Jó nagy a sár. Nézegetem, hogy a ládát hova lehetne a lehetõ legkevesebb sározással felállítani. Teljesen mindegy, vagy nagy a sár, vagy még nagyobb. Majd a végén lemosom. A láda a helyére kerül. Mellettem vízre hajló bokrok, elõttem a folyó.

 

 A januári Sió

 

Elkészítem az etetõanyagot és egy kis idõre félreteszem. Amíg összeszerelek, eléggé összeérik. Az etetõt soha sem szoktam "cifrázni", hiszen tudom mit teszek bele. Tudom, hogy amit a keszegek szeretnek, az minden benne van, nem kell még külön adalékokat hozzá kevergetnem.

 

 Az etetõanyag

 

Recept:   1 kg Xtasy Dévér etetõanyag

                 
1 kg Barna agyag

                 
3 dl csonti

 

 A felszerelés

Úgy ítélem meg, hogy a kb. 2,80-as vízmélységet egy 2 gr-os úszóval megfelelõen vezetve meg fogom tudni horgászni. A VITA úszót használom. Egyik kedvenc úszóm. Hihetetlenül érzékeny, álló és lassabb folyású vizeken egyaránt kiváló. Gyulai Feri elképzelése szerint készült, aki köztudottan profi az apróhalazásban és a finom horgászatban. Szerintem nincs még egy ilyen kifinomult, jól eltalált úszó a piacon. Ez egyébként a gyártót is dicséri, aki el tudta készíteni amit elképzeltünk.

A szerelék összeállítása: 

2.00 gr VITA úszó

0,10 fõzsinór

0,10 fluorocarbon elõke zsinór

16-os Gamakatsu 2270N horog, 25 cm-es elõkén

0,16 gr-os jelzõ ólom, felette 20 cm-re a fõólmozás 0,35 gr-os sörétekbõl

Az etetést etetõcsészével csinálom, megpróbálok a legprecízebb lenni. A fele etetõanyagot teszem be úgy 9 m távolságra, ahol egy törést mértem ki.

A horogra két szem csonti kerül és már úszik is a szerelék. Az úsztatás felénél eltûnik az úszó. Bizonytalanul megemelem, de valaki rugdalózik a végén. Bodorka.

Jól kezdõdik, gondolom, de aztán a második úsztatás is halat ad. Folyamatosan jönnek az 5 -20 dkg közötti bodorkák és karikák, néha egy kárász.

Kifejezetten élvezem a horgászatot. Végre el lehet szakadni a mûanyag tavaktól, lassan elindul az élet a természetes vizeken is.

A felszerelésem összhangja, a könnyû és gyors rakós, az érzékeny úszó, a vékony zsinór és apró horog és nem utolsó sorban a sok kapás és hal élvezetessé teszi a horgászatot.

Ha lassul a kapás, néhány kupakolással vissza tudom állítani a rendes kerékvágásba.

Négy óra felé befejezem, ennyi elég volt mára, meg aztán a holnapi süllõzést is elõ kell készíteni.

 

Bõ három órányi horgászat eredménye a kb. 5 kg bodorka, karika és kárász.

 

A zsákmány más kamera állásból.

Papp József

GINOP