A METHOD (módszer)

 

A módszer “The Method” néven vált ismertté. A “METHOD” erősebbnél - erősebb lett, mert sok nagy versenyen nyertek vele, mert okozója volt sok igazán nagy és gyönyörű fogásnak. Azok pedig, akik ismerték sokáig hallgattak róla.
Amióta a Method széleskörűen ismertté vált és népszerű lett folyamatosan fejlődik, üzletágak alakultak rá.

Mi is az a „Method”? A Method (módszer) a neve egyfajta horgászatnak, amelynél a etetőanyag keverék egy speciális súly, vagy kosár köré van formázva, amely a fenéken helyezkedik el közepén átvezetett zsinórral és a horogcsalival. Etetőanyaga pedig finomszemcsés, mely a halak odacsalogatására és helyben tartására szolgál, nem pedig jóllakatására.
További jellemzője, hogy igen rövid (3-8 cm) horogelőkét használunk, általában kisméretű csalival, mely jellemzően bele van nyomva az etetőanyagba.


A METHOD lényege egy képen összefoglalva.

Magáról a method horgászat eszközeiről már számos cikk jelent meg, továbbá ebben a tekintetben nem biztos, hogy én vagyok a legmérvadóbb, ezért ezekről itt nem ejtek szót. Sokkal inkább írnék néhány gondolatot a method etetőanyagokról.
Ez a módszer is, mint olyan sok más, Angliából terjedt el. Ott lett népszerű, mert a horgászat hangsúlya a kisméretű pontyos tavakra terelődött. Ezek a tavak nem bírták el a komoly mennyiségű etetőanyag terhelést, a halak egyre inkább behatárolták a felhasználni célszerű mennyiséget (ugyan ez a folyamat tapasztalható nálunk is). Viszont ezzel párhuzamosan előtérbe került a minőség. Ha ott valamelyik gyártó ráírja a csomagolásra, hogy Method, akkor az egyben a magas minőséget is jelenti.
Magas minőségű etetőt csak magas minőségű alapanyagokból lehet csinálni, ez pedig magas árakat is eredményez.

Azonban ennek a rossznak legalább két jó oldala is van.
Egyik, hogy sokkal kevesebb kell belőle.
Másik, hogy több halat lehet vele fogni és olyan vizeken is, ahol más módszer gyakorlatilag eredménytelen.

Nézzük a method etetők jellemzőit:

1.      Minőség, alapanyagok: Az igazi method etetők magas minőségű alapanyagokból készülnek. Magas felérje tartalmúak és itt elsősorban a hal összetevőkre kell gondolni, mint halliszt, halolaj, másodsorban gabona származékokra, mint pl. szója és csak legutolsó sorban a kukorica. Természetesen vannak magas fehérje tartalmú kukorica származékok is, mint pl. a kukorica glutén, mely 60% körüli fehérjét tartalmaz, de ez nem azonos az állati fehérjékkel. Ezért van az, hogy a method etetők mind halas jellegűek.
Fontos az alapanyagok előkészítettsége. Csak egy egyszerű példa, ha összehasonlítjuk a sima takarmány kukoricát az erjesztett, vagy csak az áztatott kukoricával. Melyiket fogyasztja szívesebben a hal? Természetesen az előkezeltet. Ha a tóban a tógazda csak simán kukoricával eteti halait, azok csak nagyon kevés táplálékot vesznek fel, mert a kukorica megdagad emésztőrendszerükben és csak nagyon sokára ürül ki onnét. Ezzel szemben pl. az erjesztett kukorica már keresztül ment egy „emésztési” folyamaton, gyakorlatilag elő van emésztve, a hal számára sokkal előnyösebb.
Bizonyára hallott már mindenki az előemésztett hallisztről, hiszen nagyon sikkes dolog megemlíteni, hogy van az etetőanyagban. Nos, amelyikben van, az drága, vagy ha nem drága akkor csak kevés van belőle benne, vagy esetleg csak egy polcon volt vele a raktárban. Például itt is említhetném, hogy a sima halliszthez képest az előemésztett 5-8 szorosába kerül.
A gyártók számára sokkal előnyösebb, ha a method etetőkhöz pellet őrleményeket használnak. Miért is? A pellet gyártók termékeiket elsősorban halgazdaságok számára gyártják, ahol a cél a halak nevelése. Ezért aztán a pelletek optimális mennyiségben és megfelelően előkészítve tartalmazzák mind azt, amire egy halnak a jó táplálkozáshoz szüksége van. Ne feledjük, hogy a nagy gyártóknak ehhez a megfelelő tudományos hátterük is megvan. Szóval egyszerűbb a szekérre felülni, mint futni utána.
Ezért az etetőanyag gyártók, akik method etetőket gyártanak, elsősorban pellet őrleményekből készítik azokat. Érdemes megnézni vezető angol etetőanyag gyártó cég, a Sonubaits termékeit.
 

Olvasható a leírásban, hogy …
 

…pellet őrlemények felhasználásával készül.
 

A mi Method etetőink is elsősorban pellet őrleményekből készülnek.
 
De ugyan itt megemlíthetném a szintén angol Bag’em, vagy akár a Dynamit Baits Method Mix –eit is.
És hogyan lehet ezt felismerni? Roppant egyszerű! Az igazi Method Mix a gyártásból adódóan homogén szemcsézetű, nincsenek benne elütő szemcsék, pl. kukorica darabok.
Fontos az etető előkészítése. Nem bonyolult dolog, a legtöbbhöz megadják a bekeveréshez szükséges víz pontos mennyiségét is. Ha mégsem, két-három nedvesítéssel tudjuk elérni a kívánt állagot. Nem szabad, hogy túlzottan tapadós legyen, fontos a gyors és felhős oldódási képesség.
 

A Method etetők jellemzője a homogén szemcsézet.
 
2.      Itt rátérhetünk a Method etetők másik jellemzőjére a szemcsézetre.
Ezekre az etetőkre jellemző a finom és homogén szemcseméret. A módszer lényege, hogy a halat a horgunkhoz csaljuk, ne lakassuk jól, hogy a felkínált csalinkat vegye fel, ne pedig az etetőanyag durva szemcséit beszippantva töltse meg a gyomrát és dolga végezetlenül álljon tova. Azok az etetőanyag gyártók, akik azzal kínálják vegyes szemcsézetű method mix-eiket, hogy azon nagyobb halakat lehet fogni, nagyon messze járnak az igazságtól! Nem értik a „módszer” lényegét.
A method etetők nem a hal jóllakatására szolgálnak. Feladatuk, hogy a halat a csali közelébe vonzzák. A kosárból oldódó finom szemcsék csak fokozzák a halak étvágyát, de nem lakatják jól. Az etetőanyag felhőt szívogatja mindaddig, míg a felkínált csalit észre nem veszi és azt azonnal beszippantja, hiszen az az egyetlen darabosabb falat a kupac mellett, vagy benne. Ha magvakat, vagy pelleteket is kínálnánk az etetőben, sokkal lassabban lenne kapásunk, hiszen nem biztos, hogy a mi csalinkat venné föl a hal először, amikor ott van körülötte a sok másik szemcse is.
 
3.      Felhasználandó mennyiség
A method etetőkből jellemzőik miatt csak kevés kell. Magas beltartalmi értékeik miatt vonzóak a halak számára. Finom szemcseméretük miatt nem lakatják jól a halakat. Mindezek figyelembe vételével készültek a módszerhez való eszközök, így a kosarak is. Jellemzőjük a kicsi kapacitás és a jó és pontos dobhatóság. Jellemzőjük a beépített ólom is, mely a fenéken való pontos elhelyezkedést és csali felkínálást is biztosítja. Egy kétbotos egynapos method horgászathoz nem kell 1 kg etetőanyag sem. A horgászat megkezdése előtt célszerű a meghorgászni kívánt területre 4-5 diónyi gombócot belőni, mintegy étvágygerjesztőnek.
 
4.      Felhasználhatóságuk
Ezeket az etetőket  az intenzív pontyos vizekre fejlesztették ki. Igazi jellemzőik ott érvényesülnek, ahol a sok hal már nem kívánja a sok etetőanyagot és kényes a minőségre. Egyre több nálunk is a magánkézben lévő pontyos tó, ahol ezekkel az etetőkkel kiváló eredményeket érhetünk el.
Természetesen ez nem zárja ki, hogy nagyobb természetes, vagy egyesületi vizeken is használjuk őket, de azt tudomásul kell venni, hogy általában lassabban hoz eredményt, hiszen kicsi a mennyiség, amit felhasználunk és a halsűrűség sem eget rengető.
Érdemes próbálkozni az aromázással, hiszen vizenként más és más lehet a halak ízlése. Ehhez elsősorban a folyadék aromákat javaslom, melyeket a keverő vízzel együtt adjunk az etetőhöz.
 

Ezek az aromák erre a célra is tökéletesen alkalmasak.
 
5.      Végezetül pedig megemlíteném a method horgászathoz használt micro pelleteket.
Alapjában megegyeznek az etetőkkel, itt is jellemző a magas beltartalmi érték, a homogén szemcseméret. Előkészítésük egyszerűbb, hiszen keverést nem igényelnek. Bele kell tölteni egy edénybe, annyi vizet kell rájuk önteni, hogy ellepje őket, majd néhány perc múlva leönteni a felesleget és egy kicsit állni hagyni.
 

Ezek a fajta és méretű etető pelletek alkalmasak a method horgászathoz
 
Sok szép ponty megfogása írható a „MÓDSZER” számlájára ezért aztán mindenképp érdemes kipróbálni.
 
Papp József

 

 

GINOP