Versenyről-versenyre: Hidegvízi keszegezés

Minden versenyhorgász elkezdi valahol. Legtöbben apáinktól vagy dédapáinktól lessük el az alapokat, sokan vagyunk akik barátainkkal osztjuk meg tapasztalatainkat, míg vannak akik pályáját mentorok segítgetik. Ki hamarabb, ki később ér el sikereket, ki kitartóbb ki türelmetlenebb, de mindannyian akik éveket töltünk el versenyzéssel, előbb utóbb sikereket érünk el. A sikerhez vezető út sok esetben azonban rögös, főleg azoknak, akiknek nincsenek készen kapott információik, akik mindent maguknak próbálnak meg kitapasztalni. Hosszú idő után Ők lesznek sikeresebbek, hisz az így megszerzett tudás sokszor aranyat ér, ám ehhez nagyobb kitartás kell párosuljon. A jövő bajnokainak sok esetben ott a kimeríthetetlen információ bázis, amit az internetes írások tartalma takar. Ehhez szeretnék hozzájárulni sorozatommal, amin keresztül bepillantást lehet nyerni abba, hogyan készülök fel a versenyekre. Ígérem, semmi olyat nem teszek, amit ne próbálhatna ki bárki. Ezek nem szentírások, csak iránymutatások, sokszor olyan részekkel, amik visszaköszönnek máshonnan is.

Kint még zord hidegek az éjjelek, de a víz alatt már pezsdül az élet. A kora tavasz (vagy késői tél) első melegebb sugarai jégolvadás után már horgászatra csábítanak. Ha meg tudunk bizonyosodni róla, hogy a kinézett vízterület kiolvadt és megközelíthető, ne várjunk tovább, próbáljuk ki a télen gondosan ápolt, vagy újonnan vett felszerelésünket. Ilyenkor nagy távolságok helyett a gyorsabban melegedő partszéli vagy nádtorzsás részek, amik sikeresebbek lehetnek. Nagyobb halak helyett a gyorsabban ébredő keszegek lesznek a célhalak, amire ideális környezetet nyújt Debrecen mellett a Látóképi víztározó. Ez a közel 60 hektár nagyságú vízterület kiváló keszeg állománnyal rendelkezik. Mélysége változatos, helyenként elérheti a 8 métert is, de 25 méter körüli távolságokban átlagosan 2,5 méter. Ez az a távolság, ami ideális lehet egy pörgős keszeghorgászatra ebben az időben. Fontos még megemlíteni, hogy a víz tisztasága kiemelkedő, olyannyira, hogy megtalálható benne a parányi édesvízi medúza is. Számomra azonban van még egy előnye, szinte mindig áramlik, mozgatja a szél, így nagyon hasonlatos tulajdonságokkal rendelkezik a Velencei tó Sukoró melletti verseny szakaszához, ideális tréning terület. Nagyon jól gyakorolható rajta a tenyeres méretű keszegek fogása, az üteme, és a begyakorolt mozdulatok gyorsítása. Ezek mind kiemelkedőek a későbbi versenyeken.


Hidegvízi keszeges keverék

Erre az alkalomra egy bevált, sokat bizonyított etetőanyagot, és mellé egy általam eddig nem használt társat hoztam. A fekete Pro dévér etetőanyag mellé most a fekete Extra Dévér került. A két etetőanyag beltartalomban és állagban is eltérő, de nagyon jól párosíthatóak. 1:1 arányban történő keverésük mellé még egy fél üveg fűszeres dévér aroma is került. A hozzáadott víz tekintetében az összes keszeges etetőanyagnál hasonlóan járok el. Első körben 3dl/kg vizet öntök az etetőanyaghoz, benne elkeverve a folyékony aromát. Ezt kicsit lenyomkodom, majd állni hagyom 15 percig.

Mindkettő sötét tónusú, hidegvízre ideális

Közben kipakolom a felszerelést, beállítom a ládám, előkészítem a botokat. Ezt követően felkeverem az összenyomott etetőanyagot, még 1 dl/kg vizet öntök hozzá, majd lerostálom. 5 perc pihenés után újrakeverem és újra rostálom, ha kell, újra vizezem. Ezt addig ismételem, míg az általam kívánt állagot el nem éri. Ha vízközt bontó laza etetést akarok használni, akkor elég az egyszeri utó vizezés. Ha egy süllyedő nehezebb, lent bontó etetést alkalmazok, akkor még 2-3 vizezést megkíván az etetőanyag.

A pro dévér finom szemcséi mellett a fekete Extra Dévér

Ne sajnáljuk 4-5 alkalommal is áttörni rostán, a későbbiekben ez a művelet meg fog térülni a peca során. Mint ahogy látszik, az előkészület időigényes, és akár el is kapkodhatnám (meg is tettem sokszor korábban), de beláttam, hogy az az ellopott 20 perc, amit még a gondoskodás kívánt volna, az ezt követő órákat teheti tönkre, vagy csökkentheti a hatékonyságát. Ez a legfontosabb tanács tehát, a türelem és kitartás az előkészületeknél.

Egy jó fúróval könnyebb

 A kiszemelt távolságra először üres kosárral dobok párat, hogy a gyűrűk és a zsinór kellőképp nedvesek legyenek, valamint hogy megbizonyosodjak, nincs e akadó a területen. Ezt követően két, egymástól 3 méterre elhelyezett leszúrót használva minden előkészített horgászboton kimérem a meghorgászandó távolságot és a zsonórklipszben fixálom ezt. Ez biztonságosabb, mint zsinórt húzni utakon és horgásztársaink mellett messzi távolságokra, később is kezünk ügyében lesz, valamint a ranglista versenyeken nem hagyhatjuk el a verseny idejére szektorunkat, de bármikor szükség lehet egy pontos távolságra. Kora tavasszal még nem kell nagy alapozás, de ilyenkor is fontos a pontosság. Emiatt nem használok külön nagyobb méretű kosarat az etetéshez, ugyanazzal a közepes kosárral etetek amivel a későbbiekben horgászni fogok. A vízmélység és a fenék közeli horgászat miatt indokolt egy sűrűbb drótos kosár használata. A távolság és a szél okozta sodrás miatt 25g-os kosárral kezdtem, amit ha kell akár 35-40g-ra is emelhetek.

Ebből tíz elegendő alapozni

10 dobás után helyezek fel csak horogelőkét, hogy idő előtt ne okozzon felesleges gubancot. Elsőre általában egy vékonyabb előkével és kisebb horoggal kezdek. Ha a halak megtépnek, vagy a horog nem akad megfelelően, az gyorsan kiderül, de legalább tudom, hogy ott vannak. Ez egy durvább előkével vagy nagyobb horoggal azonnali hibaforrás lehet. Hamar ki is derült, hogy a 0,08-s előke kevés lesz, és a 18-s horog helyett is jobban akad a 16-os méret. Szépen rámtaláltak ugyanis Látókép karikakeszegei, melyekre minden versenyen várunk, hisz egyedsúlyuk és méretük jóval jobb mint az „egyen” dévéreké, amik itt (hasonlóan Velencéhez) 8-14 dkg között vannak.

Öt órás verseny alatt vegyes keszeg zsákmány 70-140 db között fordul meg itt, ami 6-12 kg közötti súlyt nyom a mérlegeléskor. Ehhez azonban meg kell találni az ízlésüknek legmegfelelőbb szereléket, etetőanyagot, esetleg földet, élő mennyiséget aminél tudni kell használni az etetőszúnyog mellett pinkit és csontot is, esetleg csemegekukoricát. Ha még azt is sikerül megoldani, hogy a fenékre csaljuk őket, vagy a megfelelő magasságban meglebegtetett tűzőszúnyoggal akkor is fogjunk amikor versenytársaink nem, akkor biztosak lehetünk a jó helyezésben. Hideg vízben elsősorban etetőanyaggal horgászom, melyben bőven teszek fullasztott pinkit és egy kevés csontit is.

Versenyt eldönthető karikakeszegek

Előkének a Preston Reflo Powert preferálom, 0,08-0,11 méretek között, horognak szintén a Preston PR311 vagy PR322 típusokat, méretben 14-20 között keresem meg a legmegfelelőbbet. Ezekkel véleményem szerint a legtöbb keszeges versenyen nem tévedhetünk, és a sok megfejtendő kérdés közül legalább ezekkel nem kell foglalkoznunk. Előkehossznál a 75cm-t tartom legjobbnak, erről bármelyik irányba el tudok mozdulni akár egy apró toldással, vagy egy kurtítással. A mostani horgászat apropója egy közelgő MOHOSZ verseny volt, ami idény nyitó jelleggel és hagyományokkal bír ezen a vízterületen. Sokan már ekkor is pontyokra próbálnak meg horgászni, de úgy gondoltam hogy még ha sikeresek is lesznek, alig adok annak esélyt hogy akár két példányt is fogjanak a 6 fokos vízben, így inkább a finom keszeghorgászatban bíztam.

Ők csábultak most el ideiglenesen

A horgászatom jól sikerült, úgy gondoltam sikerült megfelelően összeállítanom a szerelékem és az etetőanyagom, hogy bizakodjak a hétvégi verseny előtt. Még a pici fiam is jól érezte magát a friss levegőn, elszenderedett a nap sugarai mellett.   

          

Ő meg minket csábít el. Vajon véletlen a halacskás cumi? Aligha!

Persze ember tervez... Hétvégére olyan viharos erejű szél érkezett, hogy a vizet tarajos hullámok nyaldosták a partot ostromolva. Csak úgy tudtam viszonylag védetten horgászni, hogy az autóval a ládám mellé álltam és felnyitottam a csomagtartó ajtót. Sokszor horgásztam már rossz körülmények között, de ilyen cudar időben ritkán volt részem. A többi versenyző is bevackolta magát és várta a kapást, nem szívesen hagyták el a szélvédett helyeiket. A pontos horgászatot még 50g-os kosárral sem tudtam csak hozzávetőlegesen megvalósítani. A kapásokat alig jeletze a szél által nyomott vízre hajló spicc, és a nagy kosár miatt sokszor csak a part közelben tudtam meg, hogy az előke végén hal is ficánkol, vagy csak a kosarat fárasztom. A fogás is elmaradt a várttól, de azért szépen gyűltek a keszegek. Végül a verseny végi mérlegeléskor elégedettséggel töltött el a közel 5 kg keszeg ami horogvégre és mérlegelő szákba került. Ezen a versenyen ez elegendő volt az abszolút I. helyhez. Itt nincsenek szektorok, a 70 nevezőt együtt értékelik.

Idény nyitó verseny eredménye

Varga János
Team TOP MIX