TOP MIX waggler úszók

Precízen kidolgozott balsafa testû, sarkanda nád szárú waggler úszók, dévér antennával. Az úszók méretpontosak, súlyozásuk 0,22 gr pontossággal lamellákkal állítható. Teljesen egyenesek, így nagy dobástávolság és dobáspontosság érhetõ el velük.

A TOP MIX waggler úszókról röviden ez a leírás olvasható az áruház termékismertetõjében. Azonban az úszó ennél sokkal többet tud, amelyet az úszó használói tudnak igazán értékelni és saját hasznukra fordítani.

Nézzük, hogy épül fel általában egy igazán kiváló és népszerû waggler úszó napjainkban.

Alul egy menetes réz súlyba épített forgókapocs - a menetes szárra felfûzhetõ különbözõ súlyú réz lamellák - a balsafa testbe épített menetes anya (jó esetben zárt) - balsafa test - a testbe épített pávatoll szár ( EXNER úszók esetében ez cserélhetõ is lehet) - a pávatoll végébe épített fix antenna, vagy csatlakozó elem - a csatlakozó elembe, elemre illeszkedõ antenna

Ez így egy tökéletes megoldás, nagyon sokan használják elõnyeivel és hátrányaival együtt.

Amikor a TOP MIX waggler úszókat terveztük, mindenképpen ki akartuk küszöbölni a hagyományos páva waggler-ek hátrányos tulajdonságait, amelyek sok éves tapasztalatom alapján az alábbiak:

  1. Az úszó testbe épített fém menetes anya súlya az úszó súlypontját egy kissé hátrébb tolja, ami az úszó repülési tulajdonságait hátrányosan befolyásolja. (kóválygás, dobó táv)

 

A balsafa testbe épített fém menetes anya.

  1. Az úszó finom súlyozásának megoldása. Ezt eddig csak az úszóra helyezett lamellákkal, vagy a zsinórra rakott ólmokkal lehetett megoldani.
  2. Az úszó szárának, a pávatollnak, az elgörbülése, ezzel az egyenes, pontos dobás lehetõségének kizárása. Tudott, hogy egyenes pávatoll nincs. Azt az úszó gyártása során melegítéssel egyenesítik ki. Természetes anyagról lévén szó, az idõvel, vagy ismételt meleg hatására visszaáll eredeti formájára.
  3. A pávatoll felületén a festék nem marad meg hosszú ideig, bár felhasználás elõtt azt felcsiszolják. Ezt is tapasztalta már mindenki, aki ilyen úszót használ.

 

A hagyományos páva waggler sokszori használat után.

Az úszók tervezéséhez Nagy Attila (EXNER) segítségét is igénybe vettük, aki hatalmas gyártási tapasztalatokkal rendelkezik.

Ennek eredményeként született meg a TOP MIX waggler úszó második generációs és immár végleges alakja és felépítése. Természetesen ezek az úszók sem lehetnek tökéletesek, mert olyan nem létezik, azonban igyekeztünk minden olyan ismeretet és versenyzõi tapasztalatot belevinni, ami egy sokoldalúan használható, strapabíró, versenyzésre is kiválóan alkalmas wagglert eredményezett.

Nézzük az eredményt részletesen.

  1. Az úszó testbe egy gyakorlatilag elhanyagolható súlyú, mûanyag házas anya menet került. Így az úszó testbe súly nem került beépítésre. A mûanyag ház miatt az úszótest anyaga nem érintkezhet vízzel, a beázás veszélye itt nullára csökken. A fémházas anyával ellentétben a mûanyag házas anyának közel azonos a hõtágulása a balsa fáéval, így a ragasztás nem reped meg, kisebb az esély az úszó beázására. Ez a kis szerkezet EXNER fejlesztés.

 

Mûanyag házas anya.

  1. Az anyában van annyi hely, hogy mielõtt az alsó részt a lamellákkal becsavarozzuk, néhány 9-10 méretû sörétólmot belerakjunk, ezzel megoldva a ?finom hangolás" problémáját.

 

Félbevágott anya, ?finom hangoló" sörét ólmokkal.

  1. Az úszó szára nem pávatollból készült, hanem sarkanda nádból. Ez az anyag fajsúlyát tekintve közel azonos a pávatollal. Azonban egyenes és nem görbül el. Közel párhuzamos oldalú és méretpontosan válogatva használható. Ezáltal elérhetõ az, hogy az úszók teljesen egyformák, csere esetén nem kell az új úszó besúlyozásával foglalkoznunk.
  1. További nagy elõnye, hogy a sarkanda felületérõl nem jön le a festék, nem lesznek ütött-kopott, repedezett úszóink.
  1. Szintén egy EXNER fejlesztésnek köszönhetõen a TOP MIX waggler úszók könnyen átalakíthatók slider úszóvá, kicsavarva az önsúlyt és a helyére csavarva a képen látható slider elemet gyakorlatilag egy önsúly mentes slider úszót kapunk, melyet a megfelelõ csatlakozó elemmel tudunk a szerelésünkön használni. Ehhez a módszerhez szükséges vastagabb antenna az úszó szárának felsõ végén lévõ csatlakozó elemre ráhelyezhetõ.

 

Slider csatlakozó elem. (EXNER fejlesztés)

 

A waggler úszó átalakítása slider úszóvá.

 

A slider elemre helyezett lamellákkal az úszó teherbírása szabályozható.

A jövõ évtõl az úszók csomagolásában a háromszínû dévér antenna mellett helyet kap a slider antenna is és a slider elem is.

 

Az úszó 2008 évi kiszerelése.

Bízom benne, hogy ezen úszók használói meg lesznek elégedve fejlesztésünk eredményével.

Papp József