TOP MIX Kupa 2007, Dunafalva

Az idei évben is megrendezésre került a folyóvízi TOP MIX Kupa, a Duna folyó dunafalvai szakaszán. A versenyrõl a beszámoló azért késlekedett eddig, mert Döme Gábor vállalta ennek az elkészítését de egyéb irányú teendõi ezt csak most tették lehetõvé. A késést azonban bõven kárpótolja a színvonalas beszámoló, a sok hasznos ismeretanyag átadása, és a "verhetetlen" etetõanyag recept felfedése.rnLássuk.........rnrnA természetes vadvizek varázsa és lehengerlõ szépsége sokakat rabul ejt. Ilyen helyen ? versenykörülmények közepette ? megmérettetni magát az embernek igazi kihívás! Mind többen engednek a csábításnak, és a világért sem hagynának ki egy dunai horgászatot. Így volt ez az idei TOP MIX Kupán is. Papp József (a TOP MIX cégvezetõje) évek óta végzett versenyszervezõ és természetes vizeket népszerûsítõ munkáját ebben az évben a Magyar Horgász is elismerte. A nagy múltú magazin, a verseny egyik névadójává és médiapartnerévé vált, jelezve ezzel is, hogy elismeri a verseny jelentõségét és rangját.

Végre ebben az évben a természet is kegyes volt a rendezõkhöz, és az eredetileg meghirdetett napon - 2007. augusztus 25-én - minden készen állt arra, hogy egy újabb, remek, kétfordulós horgászversenyen mérjék össze tudásukat és szerencséjüket a folyóvízi horgászat szerelmesei.

 

Végre idén a vízállás is kedvezett, és az eredetileg meghirdetett idõpontban került megrendezésre a verseny

Az elõzõ napokban levonult enyhe árhullám, a kellemesen meleg idõ és magas vízhõmérséklet, valamint az edzéseken kifogott gyönyörû, szokatlanul nagytestû dévérkeszegek bizakodóvá tettek mindenkit. A versenyzõk között örömmel fedeztünk fel új, fiatal arcokat, akiknek most még reális kitûzött céljuk a tapasztalatszerzés volt, de bizony közülük fog - lehet, hogy elõbb, mint gondolnánk! - a jövõ bajnoka kikerülni.

No és persze itt voltak azok a tapasztalt dunai horgászok, akiknek nem titkolt céljuk a gyõzelem megszerzése volt. Aki a folyóvízi horgászatban már letette névjegyét, az itt volt! Így Papp József, Martin Gábor, Martin János, Varga György, Ifj. Gyulai Ferenc, Nedvesi János, Török Pál és talán jómagam, hogy csak a legismertebb horgászokat említsem, biztosíték volt arra, hogy most is egy színvonalas versenynek lehettek szemtanúi a szép számmal érkezõ nézõk.

 

Aki a folyóvízi horgászatban már letette névjegyét, az itt volt!

A délelõtti elsõ fordulóban a halfogás az alsó szektorban indult jobban. Nedvesi János hamar kifogott néhány szebb keszeget, amellyel magasra tette a mércét ellenfelei számára. Érdekes, hogy amilyen jól indult neki a verseny, úgy lassult le nála késõbb a halfogás, de az elején megszerzett elõnyt így is magabiztosan õrizte. Így meglepõen kis súllyal, 2.100 grammal is meg tudta nyerni szektorát. Õt követte Varga György, aki ügyesen ismerte fel, hogy a halszegény szektorban gébekkel is jó helyezést lehet elérni. A harmadik Ifj. Gyulai Ferenc lett, aki az utolsó percben segített szákba egy termetesebb dévért, amely máris a szektora legjobbjai közé emelte.

 

Szákban az elsõ dévérkeszegem

 

Gyönyörû hal!

 

A felsõ szektor sûrûjében ?küzdöttem" én is. A verseny elején a halfogás igen nehezen indult nekem is. A holtidõ eredményes kitöltése érdekében sneciztem. Amikor azonban hozták a hírt, hogy Nedvesi Jancsi már a második keszegét szákolja, felvettem a rakós botot. Ekkor a versenybõl kereken fél óra telt el. A legelsõ leúsztatásra - pont úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva - az úszó lassan elmerült, majd határozott bevágást követõen, a gumi több méterre kinyúlt! Nehéz ilyenkor azt az érzést leírni, amelyet érzek, de röviden összefoglalva: FANTASZTIKUS! Jó tudni, hogy a kaja, amelyet bekevertem felkeltette (még a sûrûjében ülve is) a halak érdeklõdését, jó tudni, hogy a szerelék, amelyet összeállítottam kiválóan mûködik, no és persze jó lenne, ha minél elõbb szákban lenne a hal! Türelmes, de határozott fárasztás után, talán 1,5-2 perc múlva került hálóba az elsõ, kiló körüli dévérem. 5-6 percen belül két testvére követte. Õk voltak azok, akik az alapozó etetésre érkeztek. Ebben azért vagyok ilyen biztos, mert jó fél óráig nem volt újabb kapásom. Meghatározott ütemben, 15-20 percenként szoktam verseny közben is etetni. Ez 2 gombóc földes szúnyog, 1-2 etetõanyag gombóc, és 1 ragasztott csonti gombóc (de ezt nem adok nekik minden etetésnél!).

 

Az alapozó etetés kézzel...

 

...ráetetés etetõcsészével történik

 

Az alapozó etetés minden esetben kézzel történik, a ráetetés azonban kizárólag etetõcsészével. A pontosság és csendesség, amely egyértelmûen mellette szól. Ráadásul a dunai horgászat többnyire nem egy ?kapkodós", sokhalas verseny. A legjobbak tudnak csak 10-30 darab halat fogni 3-4 óra alatt, amely általában 10-30 kilót jelent! Tehát az etetõcsészével végzett, lassúnak tûnõ ráetetés bõven belefér az idõbe!

 

Az elsõ forduló legtöbb hala 9.360 gramm volt

 

A verseny hátralévõ részében, természetesen már nekem is lényegesen lassabban jöttek a halak. Végül 14 darab dévér akadt a horgomra, amelybõl 11 darabot sikeresen szákba is tereltem. Ezek összsúlya 9.360 gramm volt. A szektoromban a második helyezett Martin Gábor lett 1.920 grammal, míg a harmadik Mike József 1.460 grammal.

A délutáni forduló elõtt új sorsolás következett. A sorsolás szeszélye által arra is volt esély, hogy valaki a délelõtti helyén maradjon. Ezzel ketten is ?éltek". Ifj. Gyulai Ferenc és Merényi Botond nem pakolt. Irigyeltük is õket. Én délután ráadásul Gyulai mellé kerültem. Õ ült a bal, míg Martin Gábor a jobb oldalamon. De Feri mellett Varga György foglalt helyet. Többen mosolyogva mondták, hogy ?no, most a rutinos folyóvízi specialisták megmutathatják mire képesek..."

 

Papp József a délutáni fordulóban fölényesen nyerte szektorát a pálya legtöbb (6.960 grammos) fogásával

 

A felsõ szektorban - szinte komoly ellenfél nélkül maradt - Papp József most nem hibázott. Talán már a legelsõ betolást követõen dévért akasztott és fárasztott. Majd még egyet és még egyet. A többiek, amíg azon gondolkodtak, hogy milyen szerelékkel úsztassanak, Józsi már jelentõs elõnyre tett szert. Ezt az elõnyt tovább növelve 6.960 grammal magabiztosan nyerte szektorát. A második Palotai Kristóf lett 3.240 grammal, míg a harmadik ismét Mike József 1.500 grammal.

 

Palotai Kristóf szép dévérjeinek köszönhette délutáni jó szereplését

 

Az alsó szektorban nekem sikerült az elsõ szebb dévért horogra kerítenem. Válaszként Gyulai Feri fogott gyorsan kettõt, majd még egyet. Az elsõ órában ezzel fölényesen vezette a szektort. A második óra végére a fogott halak aránya 5:5-re módosult, de úgy, hogy Martin Gábornak is pont ugyanennyi volt! Tehát hárman majdnem grammra azonos mennyiségû halat õriztünk szákunkban, de még ott volt Gyuri bácsi is a kapitális gébjeivel... A hajrá végül nekem sikerült a legjobban, és 9 darabra (összesen: 5.080 grammra) tudtam növelni dévérkeszegjeim számát, amelyek ezen a helyen kisebb egyedsúlyúak voltak, mint a pálya felsõ részén. De szerencsére ez nem csak nálam, hanem ellenfeleimnél is hasonlóképpen alakult. Gyulai Feri 7 db (3.680 g), Martin Gabi pedig 6 dévérrel (3.080 g) zárta a versenyt.

 

A szervezés, lebonyolítás, díjazás hibátlan és a verseny rangjához méltó volt!

 

A boldog gyõztesek

 

Két szektorgyõzelemmel ebben az évben is sikerült megnyernem a versenyt, míg a második és harmadik helyen 5-5 pontos Gyulai és Martin között csupán a fogott halsúly döntött. Mindössze 80 gramm (!) elõnnyel végül Martin Gábor lett a második és Ifj. Gyulai Ferenc a harmadik.

 

Azok, akik figyelemmel kísérik ?munkásságomat", bizonyára emlékeznek rá, hogy nem ez az elsõ Dunafalván megszerzett gyõzelmem.

Az elmúlt 5 évben összesen 9 versenyen vettem részt, amelybõl ötöt megnyertem, de 3. helynél rosszabbat nem értem el.

Mindezek után bizonyára sokan kíváncsiak rá, hogy mi az itteni sikereim titka?!

 

Az elmúlt 5 évben 5 versenyt sikerült Dunafalván megnyernem!

 

Sikeres horgászat titka

Fontos tisztázni, hogy titkok nincsenek, csupán eltitkolt dolgok!

Illetve azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy vannak bizonyos víztípusok (tavak, csatornák, folyók), amelyek egyes embereknek jobban fekszenek, és azokon szinte verhetetlenek. Példaként a Velencei-tavat és Walter Tamást említeném. A két név erõteljesen összeforrt! Valahogy hasonlóképpen vagyok én is Dunafalvával és a dunai horgászattal. Nagyon szeretek itt horgászni, és nagyon érzem a víz és a halak minden jelzését, rezdülését. Bízom benne, hogy e kijelentéseim nem sugallnak túlzott önbizalmat. Mindezek után térjünk rá a részletekre.

 

Nagyon szeretek itt horgászni, és nagyon érzem a víz és a halak minden jelzését, rezdülését

 

Etetõanyag, csalogatóanyagok:

Az évek során nyerõ etetõanyag-receptem teljesen átalakult. Minden évben folyamatosan (apró lépésekkel) változtatgatom. Többféle gyártó keverékét is sikeresen használtam/használom. Ezek közül kiemelném a Van Den Eynde, a Maros Mix és a Top Mix kész etetõanyagait, amelyeket még további adalékanyagokkal (PV1, pastoncino, angolmorzsa) turbózok fel.

 

Így néz ki a folyóvízi etetõanyagom

Egy dolog van, ami a kezdetektõl fogva változatlan: az etetõanyag színe. Ragaszkodom a világos, élénk színû (fõként sárga és narancssárga) kajákhoz. A kívánt színhatást színezõporral vagy az utóbbi idõben Senas Terre De Fond (nehéz földdel) érem el. Hagyományos barna agyagot, amely sötét színûvé változtatná a keveréket, nem használok. Nehezítõre azonban szükség van! Ez nálam jelentõs mennyiségû folyami kavicsot jelent. 4-5 kiló száraz etetõanyaghoz majdnem ugyanennyi sódert szoktam hozzákeverni. Így a jól megnehezített gombócok alig sodródnak el, és nagyon gyorsan nyitnak.

Az utóbbi 1-2 évben sikeresen kísérletezem azzal is, hogy az etetõanyag egy részét túlnedvesítem (olyan lesz, mint egy sárgolyó). Ez azonban csakis akkor mûködik, ha Terre De Fond földdel nehezítem a kaját. Ez még hazánkban egy szokatlan, mondhatni merõben új folyóvízi etetési technika, amely egy önálló cikket is megérne, hogy mindenki megértse, mirõl is van szó. Bár az új, hamarosan megjelenõ (Finomszerelékes Mesterfogások címû) filmemben, amely a dunafalvai horgászatnak is szentel egy meghatározó epizódot, részletesen bemutatom ezt az új technikát.

 

Imádják a dévérek!

Íme, egy bevált dunai receptem:

2 kg VDE Professional Formula Bream

2 kg VDE Record Breme

250 ml VDE Liqiud Plus Brasem

0,5-1 kg VDE PV1

3-4 kg sóder

2-3 evõkanál sárga etetõanyag színezõpor

0,5 liter forrázott csontkukac

0,5 kg fõtt búza

 

A jó minõségû és feltûnõ színû etetõanyag a horgászhely közelébe vonzza a halakat, de mivel a célhalak fõként dévérkeszegek, elengedhetetlen a szúnyoglárva és darabolt giliszta használata is. Ezt azonban sötét színû (fõként barna) agyagba vagy Sensas Terre De Fond földbe szoktam belekeverni.

 

Földes szúnyog gombócok, és a kõvel nehezített ragasztott csonti sem marad ki a kínálatból

 

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a kõvel nehezített ragasztott csontkukacot is. Ennek az elõnyét fõleg akkor szoktam megtapasztalni, ha más halfaj is van a pályán. Különösen kedveli a jászkeszeg, karikakeszeg és márna. De az elmúlt évben két ?bónusz-balint" hozott ez a csemege.

Nyerõ csali-kombinációim:

a./ 1 csontkukac + 6-8 szúnyoglárva

b./ 2-3 vékony giliszta + 4-5 szúnyoglárva

c./ 1 vékony giliszta + 5 csontkukac

Felszerelés

A versenyeken minden esetben rakós bottal horgászunk. Ez a remek eszköz biztosítja a tökéletes csalivezetést.

Amióta megjelentek a Cralusso úszók, szinte kizárólag ezeket használom. A Torpedó (ideális méret: 15-25 gramm) a megállított, míg a Buborék (ideális méret: 8-20 gramm) a lassan vezetett csalihoz nyújt tökéletes segítséget. Ha pedig gyorsan kell a csalit sodortatni, akkor egy gömbölyû testû, 8-10 grammos Exner Ikarosz úszót szoktam használni. Bár ez utóbbi lassan kiszorul a ládámból, hiszen idén õsszel elkészülnek a Cralusso Golf nagyobb méretei is. Így Cralusso úszókkal bármilyen típusú csalivezetést meg lehet oldani.

 

Bevált Cralusso és Exner úszóim

 

Nem használok vékony zsinórt. A fõzsinórom szinte soha nem vékonyabb 0,18 mm-nél, míg a horogelõkém 0,16 mm-nél. Nem a nagy halak miatt használom a ?vastag" zsinórokat, hanem a kagylós, sóderes mederfenék miatt, amely gyorsan elvékonyítja mindkettõt. Kedvenc márkám (talán nem meglepõ... :) a Spro Vision Line. Kedvenc horgaim a Gamakatsu V-Head 1050N és 1310N 14, 12 és 10-es méretben. Ezeket 35-40 centis elõkén kínálom fel.

 

Dunafalván tesztelt kedvenc zsinórom a Spro Vision Line. Amellett, hogy erõs, a mederfenék erõteljes dörzsölõ hatásainak is tovább ellenáll, mint bármelyik eddigi zsinór!

 

Az ólmozás is jobb, ha nem 1 nagy, hanem több sörétbõl áll

 

Fontos! Ha nincs kapás 5-10 leúsztatás alatt egy adott szerelékre, akkor váltani kell. Lehet, hogy a következõ, lassabban vagy gyorsabban mozgó csalira azonnal lesz kapásunk. Ez mindig menet közben derül ki, hogy éppen mi a nyerõ.

 

Ebben az évben eddig õ volt a legnagyobb dévérkeszegem. Pontos súlya: 2.750 gramm!

Egyéb fontos ?apróságok":

?1.      Az etetés módjáról már többször tettem említést, de most sem lehet a felsorolásból kihagyni. Én minden esetben kézzel dobom be az alapozó etetést, de a késõbbiek folyamán kizárólag etetõcsészével etetek rá.

 

A csendesség és a pontosság óriási elõny a folyóvízi horgászatban is, ezért érdemes etetõcsészét használni

 

?2.      Sokszor teljesen kilátástalan a helyzet, és úgy tûnik, hogy egyetlen hal sincs a közelben, hiszen nincs kapás. Aki ekkor feladja, esetleg lassít a tempón, az vesztett. Mindent ugyanúgy kell csinálni, még az üres idõszakokban is, mintha kapás-kapást érne. Ütemesen kell etetni, és nagyon erõsen kell koncentrálni, hiszen lehet, hogy a legváratlanabb idõpontban érkezik a kapás!

?3.      A dunai horgászat nem egyszerû mûfaj, de sok-sok gyakorlással és kitartó, szorgalmas munkával ez is - mint minden - megtanulható!

 

Hasonlóan eredményes és szép dunai napokat kívánok!

 

Döme Gábor