Teszthorgászat 1.

Sok idõt fordítunk termékeink fejlesztésére, hogy azokkal a horgászok a lehetõ legtöbb halat fogják, így azokat teljes megelégedéssel használják , beleértve a terméket minõségét, megjelenését, csomagolását stb.

Ilyen termékünk az idei évben piacra került tejsavas erjesztéssel készített magkollekció, melyet jelenleg négy termék képvisel, az Etetõ kukorica, az Etetõ búza, az Etetõ kendermag és ezek keveréke az Etetõ mag-mix. Ezek a termékek fõtt magvak, melyeknél a megfelelõ hõmérsékleten történõ fõzés és hûtést követõen elindítjuk a tejsavas erjedési folyamatot, majd azt egy szinten megállítjuk. Ez a stabil állapot megmarad a termékben a csomagolás után is.

 

A zacskót kibontva enyhén savanykás illatot érzünk, a tejsav illatát.

Az ilyen erjesztéssel készített magvak köztudottan a legsikeresebb ponty és amur csalik a nyári meleg hónapokban. Nem egyszer nyertem már ilyen magok használatával pontyos versenyt.

Ennek a termékkörnek a kiszélesítésén is dolgozunk, néhányat a leendõ újak közül már tesztelünk. Most az ilyen módon, tejsavas erjesztéssel készített földimogyoró eredményes tesztjét mutatom be. A teszt helyszíne a TOP MIX teszt horgásztó, Dombóvár mellett. Ez egy 2,5 ha területû tó, mely már kb. 30 éves és jól kialakított halfaunája van.

Célom megbizonyosodni, hogy sok véleménnyel ellentétben a ponty az így, tejsavas erjesztéssel készített mogyorót megeszi. Sokan, ismerõseim közül azt mondták, miért enné meg, hiszen még sohasem találkozott vele a természetben, nem ismeri. Ez igaz, de pellettel sem találkozik a hétköznapi ponty, mégis megeszi, ha ízlik neki.

Tehát bepakoltam autómba, irány a tó, ahol rakós bottal kívántam bizonyítani igazamat. Két csomag mogyorót vittem, kukoricát még csak véletlenül sem, nehogy kísértésbe essek, ha nem fogok és ráfanyalodjak.

 

A csomagolt és erjesztett mogyoró a tasakban.

 

A láda és a rakós beszerelése után csészével tettem be a mintegy kilónyi mogyorót, majd még csúzlival is körüllõdöztem az etetést.

A felszerelés: rakós 11,50 hosszban (ez is már egy jövõ évi spéci pontyos teszt bot, de errõl majd máskor), 2,8mm csõgumi (Preston Hollow lila színû), 19/17 zsinór, 0,5 gr-os rakósra fejlesztett önsúlyos pontyozó úszó, 8-as horog.

 

A csali is mogyoró, mert mindenképp bizonyosságot akartam szerezni, hogy a ponty megeszi, vagy nem.

Az etetésre a kárász szinte azonnal ráállt, folyton húzkodta, lökte a csalit több eredménytelen bevágást is produkálva, azonban néhány nagyobb fel is vette a horogra tûzött mogyorót, nem kis megelégedésemre. Ez azt jelentette, hogy a hal legalább nem kerüli ki. Mintegy óra múlva jelent meg az elsõ komolyabb túrás az etetésen, melyet nemsokára kapás, majd fárasztás követett.

 

Az elsõ ?mogyorós" ponty kb. 2 kg-ot nyomott.

 

Ezután olyan pontyözön kezdõdött, amelyre messze nem számítottam. Egyik ponty a másik után, szinte ?egymásnak adták át a horgot."

 

Aztán bevágás után lent maradt a spicc, ami jó halat sejtetett. Az is volt, egy 6,58 kg-os tõponty, mely mintegy 6-7 perces fárasztást követõen került a fényképezõgép elé.

 

Nem gondoltam volna, hogy van még a pályán ilyen szép ponty, de volt. 7,78 kg-ot nyomott ez a tõponty, melynek szintén a mogyoróra fájdult meg a garatfoga.

A napom további részét egy zivatar elverte, de úgy gondoltam, hogy kezdésnek nem rossz.

A következõ tesztet két nap múlva csináltam, hasonlóan és hasonló eredménnyel, talán annyi kivétellel, hogy nagy pontyot nem sikerült fognom.

A második próbálkozást a harmadik követte az elmúlt szombaton, ahol hasonlóan jól vette a ponty a mogyorót és egy közel 7-es tõponty is mérlegre került.

Összefoglalva, ha a szavatossági tesztet is kiállja ez a termék, akkor jövõre bizonyosan a boltokba is kerül.