Tavirózsa

Még a márciusi szakkiállításon keresett meg Gál János, hogy építettek egy horgászverseny pályát a Tisza-tavon, ha van kedvem, menjek el, nézzem meg és szívesen venné, ha tanácsaimmal segíteném. Bár ifjú korukban versenyeztek valamennyit, de a több szem, többet lát alapon szívesen fogadná véleményemet. Szerencsés módon éppen a közelemben állt Gyuri barátom is, aki gyerekkorának nagy részét a poroszlói Tisza-tó partján töltötte, így kapva kapott az alkalmon, hogy egy nosztalgikus túrát tegyünk.

Szó-szót követett, és megegyeztünk, hogy április elején valamikor meglátogatjuk a vizet. Ígéretes volt nagyon János elmondása alapján, egyetlen problémát véltem felfedezni, mégpedig azt, hogy a versenypálya jelenlegi befogadóképessége 30 fő. Kicsit keveselltem, de hát kezdetnek jó lesz, gondoltam.
A helyszínre érve kiderült, hogy a természet adta lehetőségeket egészítették ki mesterséges úton. Sarud térségében a Tündérrózsa hajóskikötő előtti szakaszt kotorták meg a helyiek által Kis Tiszának nevezett részen.
Ez gyakorlatilag a Tisza-tavon áthaladó természetes medrű folyócska. Ősszel, mikor leengedik a Tisza-tavat, ebbe a mélyvizű részbe vonulnak vissza a halak. Itt a kikötőnél volt egy természetes kis sziget, amely előtt megkotorták a medret oly módon, hogy nyári vízállásnál legalább 4 méteres, egyenletes vízmélység alakulhatott ki. – mesélte az ötletgazda.
Szeretek ott lenni ahol történik valami, ha pedig horgászverseny pályáról van szó, akkor meg különösen örülök, ha jelen lehetek, ha máshogy nem, tanácsaimmal. Így volt ez Csepelen, Rétimajorban, Péteriben, én talán itt is így lesz.
A helyszínre érve azt láttuk, hogy jelen pillanatban, még egy szigetről beszélünk. Bár a tervek mesélnek hídról, és biztos vagyok benne, hogy el is készül, de most nekünk még csónakkal kellett megközelítenünk a pályát.
Kipakoláskor megegyeztünk Jánossal, hogy a horgászhelyekre raklapokból építenek kis stégeket, és készítenek harminc darab kocsit is, amivel be lehet szállítani a felszerelést. Így már nem lesz annyira problémás a víz közelébe jutás. A part egyengetését pázsit telepítése követi majd, mi több, legalább két mobil WC is lesz a szigeten. De ezek még távolabbi tervek, és engem elsősorban a horgászati lehetőségek érdekeltek.
Gyorsan fel is hagytunk a tervezgetéssel, és a horgászatra összpontosítottunk.
Mélyvízről lévén szó 3 kg etetőanyaghoz 4 kilónyi löszt adtam, hogy minél előbb a fenékre érjen a csalogató anyag és ott, helyben is tartsa a halakat.
 
3 kg etetőanyaghoz 4 kg löszt kevertem
 
Kétszeri átrostálás után ilyen homogén szemcsézetűvé vált az etetőanyag
 
Vízméréskor 3,5 méteres vizet regisztráltunk, ami nagyjából fedi a várható 4 méter körüli vízmélységet, mivel még feltöltés alatt volt a Tisza-tó. Némi áramlás is felfedezhető , ezért egy 4 és egy 2,5 grammos szereléket raktunk a topsettjeinkre.
 
Az osztott súlyozás igen jól működött, a vízmélység,
az enyhe áramlás indokolta a 4 grammos úszó használatát
 
 
Gyuri barátommal abban egyeztünk meg, hogy mindent egyformán csinálunk, kivéve azt, hogy ő használ poraromát, én pedig nem. Folyásiránynak lefelé én ültem, és izgatottan vártam, hogy a poraromával áthúzza-e rajtam a halakat.
 
Repülnek az alapozó gombócok
 
Az alapozást követő két percben mindkettőnknek volt 2-2 kapása, de egyikünk sem váltotta halra, amit nem annyira értettem, de aztán rájöttem, hogy olyan nagy mennyiségben volt előttünk a hal, hogy az etetőanyag szemcséket kergetve beleúsztak a zsinórunkba, és ezt véltük kapásnak.
Persze rövid időn belül helyreállt a rend, és már a horgon lévő csalit vették fel kedvenceink. Először én fogtam egy karikakeszeget, aztán egy dévért.
 
Az első szebb dévér nálam jelentkezett
 
 Gyuri meg csak bosszankodott, hogy neki is vannak kapásai, de nem fogja meg őket. Aztán megfogta az első halát, amikor is én bosszankodtam. Egyik nagy kedvencem, kősüllő akadt a horgára. Irigykedtem is Gyurira a csíkos hátú vendégért. Egy fotó erejéig vette kezébe, ezután lévén méreten alulisága és a tilalom miatt is gyorsan visszanyerte szabadságát.
 
Gyuri barátom első hala ez a csíkoshátú gyönyörűség volt
 
Ezután mindenféle keszeget fogtunk, felváltva húztuk a bodorkát, karikát, dévért, laposkeszeget. Lehetetlen volt közöttük válogatni. Pedig kísérleteztünk mindennel, víz között, összehúzott ólmozással, széthúzott ólmozással, 50 centivel, de volt, hogy 70 centivel feljöttünk a fenék felé, de mindenhol fogtunk halat. Olyan nagy volt az egyedsűrűség, hogy még szétválogatni sem tudtuk őket. Sem a csali mérete, sem a csali színe nem akadályozta meg az apróhalakat a zabálásban. Gyakorlatilag amint beállt az úszó azonnal volt kapás, és ha megakadt, hol kisebb, hol nagyobb halat húztunk a partra.
 
Karikakeszeg
 
Bodorka
 
Gyurinál is jelentkeztek a termetesebb keszegnépek
 
Sem a csali színe és mérete nem akadályozta meg
az apróhalakat a tomboló táplálkozásban
 
A kisebb úszó osztott súlyozása lágyabb csalivezetést biztosított,
de ebben a halbőségben nem tudtuk megállapítani
melyik volt eredményesebb
 
 
A bő tenyeresnél kisebbek azonnali amnesztiát kaptak, a nagyobbakat rabságra ítéltük. Gyorsan elszaladt a kísérletezésre szánt 3 óra. Ami bizonyítást nyert, hogy ha poraromával szórta meg bejuttatás előtt az etetőanyagot, akkor sokkal hamarabb volt kapása. Igaz, szerintem az apró halakból is többet fogott, mint én. Őszerinte meg én fogtam többet.
 
A porhintéses technika eredményesnek bizonyult
 
A pályafelmérés szempontjából ennek nincs is jelentősége. János gazda kérdésére beszámoltunk arról, hogy igen-igen ígéretes a pályája, valószínűleg sok versenyt fognak rajta rendezni. Biztos vagyok benne, hogy nagy élményeket fog nyújtani számtalan horgásznak ez a hely. Finomszerelékes, keszegfélékre horgászók számára paradicsomi nem csak a környezet, hanem a lehetőségek is. Megegyeztünk, hogy folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, időről-időre megbeszéljük, hogy hol tart a készülődésekkel, és ha már zöld lesz a terület, június környékén újra visszajövünk.
 
Gyuri haltartójának tartalma a pályagazda Gál Jánossal

Gyulai Ferenc
Ulrich György