Tartós kapcsolat - Újdonságok testközelből 1.rész

Előbb vagy utóbb mindenki eléri azt, amikor a szülei szerint „benő a feje lágya”. Ilyenkor érik meg valaki arra, hogy egy tartós kapcsolata legyen. A Korum mérnökei szerencsére nem tették ilyen magasra a mércét, hisz az általuk megálmodott Dura-Bead család már szinte bárkinek elérhető.

 

Erős kapcsok minden helyzetre
 
Dura, mint Durable-Beads. Ezek a kiegészítők erős, tartós megoldást nyújtanak a horgászat során, köszönhetően az alkalmazott fém alkatrészeknek. Ezeket a kapcsokat nem kifejezetten a finomszerelékes versenyhorgászoknak találták ki, de azért ők is tudnak hasznosítani belőlük. Precíz tervezés eredményeként születtek meg ezek a termékek, amelyek remekül illeszkednek a Korum és más gyártók cikkeihez, például a Preston etetőkosarakhoz is. Színválasztáskor törekedtek a természethez közeli, matt zöld színt használni. Háromféle kivitelben találhatók meg a palettán.

Az első egy hagyományosnak mondható gyorskapocs, melynek átmérője megegyezik egy régebbi siker termék, a normál méretű gyorskapocs gyöngy átmérőjével. Nagyon sok horgász előszeretettel használja ezt a gyöngyöt, de az erőteljes dobásokat, a nagy távolságra történő horgászatot nem bírja.
 
                                            
Eredeti gyöngyös szerelék
 
Ugyanez az szerelék Dura-Bead kapoccsal
 
Nem erre lett ugyanis kitalálva, hisz Angol honban az átlag távolság mindössze 20-30m, míg itthon előszeretettel feedereznek 100m távolságra is. Számukra jelent megoldást, ha a Quick change beads helyett Dura-Beads lesz a horogelőke tartó, méretben tökéletesen passzolni fog a korábbi szerelékük elemeivel. Ezenkívül természetesen használható hagyományos etetőkosaras horgászatnál is, mint ütköző, hisz az anyaga tartós, de kellően rugalmas, hogy a kosár és horogelőke közötti szerepét betölthesse.
 
Következő kapocs amit szemügyre veszünk, egy távtartó megoldást kínál. Természetesen ennek is volt már elődje, ugyancsak puhább anyagból, így itt is ki lett cserélve a kapocs egy fém kapocsra. Felhívnám azonban a figyelmet arra, hogy míg a quick change gyöngy vagy távtartó műanyag kapcsára (és így az előke hurokra is) teljesen rásimul a gumikúp, itt a fém klipsz vége szabadon marad, így természetesebb mozgást biztosít vastagabb, vagy rövidebb előkék használata esetén is.
 
Klasszikus végszerelék Anti-Tangle kapoccsal
 
Használatával gyors és egyszerű, finomszerelékes versenykövetelményeknek is eleget tevő, ugyanakkor gubancmentesen dobható végszerelék készíthető. Természetesen nem utolsó sorban a horogelőke csere gyorsasága is megmarad.
 
Utolsó termék a sorban Bolt Rig névre keresztelt kapocs. Ezzel a kapoccsal az addig szabadon futó végszereléket tehetjük félig fixált típusúra. Akasztáskor a kosár fixen az előkéhez kapcsolódik, így szinte azonnali önakasztást okoz. Egy ilyen végszerelékkel szerelt botot ne hagyjunk magára, mert pillanatok alatt a víz tetőn távolodó botunkat figyelhetjük. A jelentkező kapás általában agresszív, botgörbítős lesz.
 
Félig fixált kosarak Bolt Rig kapoccsal
 
Használata in-line kosarakhoz lett párosítva, de ezen belül szinte mindhez megfelelő, amibe a csavaros rész megszorul. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az elakadt végszerelékről a megakasztott hal le tudja húzni a horogelőkét és a klipszet anélkül, hogy a kosarunkat cipelnie kelljen magával.
 
Csak ezzel a három apró kiegészítővel felszerelkezve számos jelenlegi végszerelékünket fel lehet készíteni a nehezebb igénybevételekre, vagy a változtatást kívánó megoldásokra!
 
Mert a siker titka sokszor az apró részletekben rejlik!
 
Varga János
TOP MIX Feeder Team