Pusztató - a horgászparadicsom

Az idei évben megrendezésre kerülő első Megyei Egyéni Feeder Bajnokságnak köszönhetően leltem rá a lakhelyemtől nem is olyan messze található kis falu gyöngyszemére, erre a 6 hektáros tóra.

 

Puszta-tavi napfelkelte
 
Ez a csodálatos víz Pécs Városától 35 km-re fekvő Hegyszentmártonban található, melyet, azóta nagy rendszerességgel látogatok. A tó speciális horgászrenddel rendelkezik, mivel napijegyes horgászatra nincs lehetőség, kizárólag csak a faházat bérlő és pihenni vágyó pecásoknak adatik meg, hogy itt tegyék próbára horgásztudásukat és felszerelésüket.
 
Vízpart és környezete
 
Faházak 
 
Domináns halfajok a kárász, ponty, amur és a harcsa. További információ a következő linken található: http://pusztato.hu/bemutatkozas.html.
Jómagam a Feeder technikát részesítem előnyben, abból is a Method módszer áll közelebb a szívemhez. Nagyon sok etetőanyagot és technikát próbáltam ezen a vízen, és kétség kívül ez volt a legeredményesebb.
Horgászataimra minden alkalommal a tó hátsó részén került sor, mert itt nem zavartam a pihenő és kikapcsolódó vendégeket. Ezen a területen a parttól 70-80 méterre több sziget is található, amelyek akadókkal, ezáltal jó haltartó helyekkel rendelkeznek. Végszerelékeimet ezek környékére vetettem be.
 
A meghorgászott szigetcsoport
 
Minden horgászat megkezdése előtt alapozó etetéssel indítok, amely helytől és módszertől függően 10-25 gombóc. Amíg az alapozó etetés beérik, addig összeállítóm a fogós végszerelékeimet.
Végszerelék 1: 360 MH Feeder boton 55-ös méretű orsó 0,20-as főzsinórral feltöltve 0,15-ös fonott dobóelőkén 30 g-os begumizott Preston kosár (fix), a horogelőke 8 cm-es 0,06-os melyre egy 12-es méretű szakáll nélküli Korum horgot kötök.
Végszerelék 2: 390 MH Feeder boton 55-ös méretű orsó 0,20-as főzsinórral feltöltve 0,19-es fonott dobóelőkén 45 g-os inline Preston kosár (csúszó), a horogelőke 8 cm-es 0,10-es melyre egy 10-es méretű mikro szakállas Korum horgot kötök 7 mm-es TOP MIX csalitüskével. 
 
Tüskén a method pellet
 
Felcsalizott és megtöltött végszerelék
 
Etetőanyagként a TOP MIX széles etetőanyag palettája közül meleg vízben a halas method termékeket (K2, Carp Specimen), a pro szériából a fűszerest (spicy) részesítem előnyben. A csalogató hatás növelése érdekében ezeket tovább fokozhatjuk a hozzájuk „passzoló” aromákkal.   
A 70-80 méterre bejutatott szerelékeket kapástól függetlenül 15-20 percenként újradobom kiakasztott zsinór klipszes technikát alkalmazva.
Csaliként legtöbbszor a method módszerhez illeszkedő TOP MIX method pelleteket használom..
 
Néhány a kedvencek közül
 
Az alapozó etetést követően az első jelentkezők általában kárászok. Igazán szép példányok lakják a vizet, 20 dkg-tól egészen, akár a több mint 2 kg-os méretig.
 
Egy a kisebb kárász
 
Két-három újradobást követően megjelennek a nagyobb testű halak, első sorban pontyok.
 
Portré egy szép tükrösről
 
Amikor megjelennek a nagyobbak
 
A cikk elején említett speciális horgászati körülményeknek köszönhetően a halak többsége soha nem volt horgon. Megakasztást követően hihetetlen erővel küzdenek.
 
A halak erejét ez a kép is hűen tükrözi
 
Élete első horga
 
Pontyokból a leggyakoribb méret 2,5 kg-tól 11 kg-ig terjed. A kiváló vízminőség és élettér jeleként már megjelentek a szaporulatból származó egy- és kétnyaras pontyok is.
 
Az új nemzedék
 
Spanyol óriás
 
Amint láthatjátok mind a módszer, mind a felszerelés, etetőanyag és csali többszöri horgászatok alkalmával is jól vizsgáztak. Legalább ilyen sikeres horgászatokat kívánok a termékek használatával mindenkinek!
 
TOP MIX : the TOP in fishing.
 
 Jobszt Krisztián