Plasztik tavasz

Még csak egy résnyire nyílik az ajtó, de már érzem az illatát. A tavasz illatát! Teraszra kilépve nagyot szippantok az ébredő természet friss illatából. Kertben virágdíszbe öltöztek a fák és ontják magukból a tavasz mámorító illatát. Április. Szeszélyes és kiszámíthatatlan, mint egy nő. Hol simogatóan meleg, hol vacogtatóan hűvös. Április, én így szeretlek!

Miután letudtam az állampolgári kötelezettségemet, útnak is indultam. Irány a bennem tüskét hagyó Kána tó. Komótosra vettem a figurát, mert útközben is gyönyörködni akartam a tájban. Az utam, a most ébredő városon vitt keresztül. Hétvége van, nem siet senki sem. Mindenki élvezi a felhők közül elő-előbújó napsugarak melegét. Az autópálya felett aztán komor fellegek gyülekeznek. Az esőcseppek egymás után koppannak a szélvédőn. Miközben bekapcsolom az ablaktörlőt, azon gondolkozom, hogy vajon ernyőt hoztam-e magammal. Mire letérek a pályáról, nyoma sincs az esőnek. Partra érve kicsit olyan érzésem van, mintha egy horgászverseny kellős közepébe csöppentem volna. Sokan vallatták már a vizet. Fel is hívtam Öcsit, hogy lépjen a gázra, mert még a végén nem lesz helyünk. Mire Öcsi megérkezett, én már kipakoltam a cuccaimat. A tó összeszűkülő részén táboroztam le. Na, nem azért mert ezt ítéltem jónak, hanem azért mert ez maradt. Nem voltam túl happy, de ilyenkor mindig eszembe jutnak Józsi szavai. „Most ezt kell megoldani.” Hát akkor oldjuk meg!

A mostani horgászaton kissé változtattam a szereposztáson. Az etetőanyagnak most csak mellékszerepet szántam. Nem is cifráztam túl a dolgot. A múlt heti versenyről megmaradt két keverékem egyvelegét hoztam magammal.  Egy keveset kivettem belőle, a többit odaadtam Öcsinek. A főszerepet a csontinak szántam mind etetésre, mind a horogra. A horogra való csonti mégis eltért a megszokottól. Plasztik csontival terveztem megoldani a csalizást. Mindig úgy voltam a plasztik csalikkal, mint a szilikon mellű nőkkel. Szép-szép, de mégis csak valahol mű dolog. Aztán tavaly jött a gumikukorica őrület. Vert mindent, mint a piros hetes! Úgy voltam vele, hogy ha csak negyed annyira lesz fogós ez a műféreg, már megéri vele foglalkozni. Ősszel párszor használtam is, fogtam is vele halat, de később jegeltem a dolgot. Egészen mostanáig.
A Korum négy színben és két kivitelben – natural és fuoro – kínálja ezeket a plasztik férgeket. Ha van időm a báboztatással foglalkozni, sokszor használok bábot. Nagyon megörültem, amikor végre rátaláltam a Drennan lebegő bábimitációjára.
A statiszta és a főszereplők
Mivel nem szeretek a csonti ragasztással pepecselni és ragadni sem tőle, segítségül hívtam egy csontikosarat. A Preston közepes űrméretű 20 g-os kosarát választottam. Próbáltam több márkát is, de ez strapabírósságban messze felülmúlja a többit. Nincs annál bosszantóbb, mint mikor ott van előttünk a hal, „röfögve” eszik és a szerelékünk egy hibás darabja miatt kiesünk a ritmusból.
Nyüvek támadása
Szerelékem egy a bojlizásból átvett úgynevezett helikopter szerelék. Az elkészítése nem bonyolult, sok alkatrészt sem igényel. Egy 0,25-0,28 mm-es zsinórra felhúzunk két gumiütközőt. Azért használok ilyen vastag zsinórt, mert ez jobban ellenáll az esetleges sérüléseknek. Tapasztalataim alapján nem zavarja a halakat ez a vastagság. Na meg nem járnak tolómérővel az uszonyuk alatt a kopoltyúsok! Gumiütközőkből is érdemesebb a jobb minőségűt választani. A puhább fajták nem felelnek meg a célnak.
A két felső ütköző
Második lépésként fűzzünk fel egy gyorskapcsos forgót. Ennek a szemén átdugtam egy gumicsövecskét. Ez a kis csövecske megakadályozza, hogy a forgó megtörje a zsinórt. Látszólag lényegtelennek tűnik ez az apróság, de ha akasztunk egy jobb halat, a forgó elvághatja a zsinórt.
Apróság, ámde fontos
Harmadik lépésként húzzunk fel 3 db ütközőt. A 3 db már kellő tartást ad a bevágáskor. Fontos, mert így nem csúszik le a forgó a kosárig, és nem kell folyton állogatni az előke távolságát a kosárhoz.
Három már kellő tartást biztosít
Negyedik lépésként kössünk fel egy kapcsot, amibe majd a kosarat akasztjuk. És el is készült a szerelékünk. Ugye, hogy nem bonyolult?
Már csak az előke hiányzik
Nem marad más hátra, mint felakasztani az előkét. Apropó előke! A forgóhoz tartozó gumikúpot húzzuk fel az előkére. Ez gubanc gátlóként is funkcionál és megakadályozza, hogy kiakadjon a kapocsból az előke.
Bevetésre váró kész szerelék
Szerelék készen, minden a helyén, nincs más hátra, mint horgászni. Próbadobást követően a zsinórt kiakasztottam az orsó klipszébe. A túlpart előtti egy méteres sávot kezdtem vallatni. Itt több halra utaló jelet is láttam. Bíztam benne, hogy nem várat majd sokáig magára az első kapás. Az első néhány dobást élő csontival a horgon terveztem bevetni. Kíváncsi voltam, hogy mennyi ideig tart, míg az izgő-mozgó lárvák felkeltik a halak érdeklődését. Na meg arra is, hogy a két csali között mennyit kell majd várni a kapásra.
A töltéssel és a dobással nem árt igyekezni,
mert gyorsan szabadulnak a fogságból.
Az első érdeklődőre jó negyedórát kellett várni, de nem teljesedett ki kapás formájában. A következő töltet, már nem hagyta hidegen, és határozott spiccgörbítéssel tette magáévá a csalit. Az elkövető egy szebbecske kárász volt. Néhány kárász után egy szebb dévér is tiszteletét tette a mozgó etetésemen. Szeretem, ha nem egyhangú a zsákmány!
Az első kárász úton felém...
... majd a kezemben
Fő a változatosság
Egy kis idő után lanyhulni kezdett az érdeklődés odalent. Ráadásul újabb konkurens érkezett és éppen velem szemben foglalt helyet. Az illető nem BKV-val érkezett, hanem a levegőből. Ahelyett, hogy a Liszt Ferenc vagy a budaörsi repülőtéren landolt volna, látványos légi bemutató után éppen velem szemben. Némi bámészkodás után, rögtön neki is kezdett a halfogásnak.
Egy újabb konkurens
Nem is tétlenkedett sokáig
Befér vagy nem fér be? Ez itt a kérdés
Diadalmasan a tetem fölött. Nem fért be
Némi bámészkodás után én is visszatértem a dolgomhoz. Hogy gyorsabban felkeltsem a lanyhuló érdeklődést, egy külön tálba pontyos por aromát öntöttem. Majd egy jó marék csontit tettem hozzá. A csonti felületén megtapadó aroma ugyanúgy dolgozik, mint ha az etetőanyagra szórnánk bedobás előtt.
Használjuk ki a por aromák csáberejét
Az aromázás serkentően hatott a kárászokra, de sok üres bevágásom is volt. Az álkapásokat a kosarat lökődő éhenkórászok okozták. Eljutottam oda, hogy a hal zavarta a halfogást. Valamit ki kell találni.
Merítésre várva
Egy újabb csontifaló
Igazítani kellett a szereléken, mert a rögtön bekövetkező ”kapások” miatt nem jutott ki minden csonti a kosár fogságából és kezdtem megteregetni az előttem lévő területet. Így viszont nagyon széthúztam volna a halat, amit nem szerettem volna. Hogy lassítsam ezt a vályút lökdöső, éhes malac effektust, az előkét rögzítő forgókapcsot közelebb húztam a kosárhoz. Így a horog távolabb került a kosártól, ami némileg csökkentette a problémát. Mivel a horgon felkínált csali már nem közvetlenül a kosár mellett volt, keresgélniük kellett, ami sokkal agresszívebb kapásokat eredményezett.
A megoldás kulcs
Elérkezettnek láttam az időt a plasztikok harcba küldésére. Kétfajta felkínálási módot vetettem be: hol simán csak a plasztikok, hol vegyesen élő csontival kombinálva kerültek az étlapra. A két legkelendőbbet szeretném most bemutatni.
Az első, egy teljes előkét meglebegtető megoldás. A 3 db, egy nehezebb, vastag húsú horgot is felemel. Ha szeretnénk a fenék közelében tartani, két megoldás jöhet szóba. Az egyik, ha rövidebb előkét alkalmazunk. Nekem ez annyira nem jött be. A másik megoldás, amikor lesúlyozzuk az előkét. Itt a horog és az ólom távolságával tudjuk szabályozni a csali lebegési magasságát.
Nagy felhajtóerővel rendelkezik a 3 db plasztik
A másik csalizási mód, amikor egy műcsontit felszúrunk egy tüskére. Ez önmagában is figyelemfelkeltő, mert felbillen, és ennek köszönhetően kitűnik a fenéken lévő többi csonti közül. Ha a horogra is tűzünk csontit, sokkal látványosabb és figyelemfelkeltőbb a mozgás miatt.
Ezt a csalizást, kapástalanabb időszakban vetettem be.
A csaliváltás egy jobb dévért eredményezett. Több idő telt ugyan el a két kapás között, mint a sima csontinál, de az egyedsúly látványosan megnőtt.
A színekkel is érdemes kísérletezni. Több variációt is kipróbáltam, mert hát minden tapasztalat érték.
A váltás eredménye
A nap meglepetéseként két balinifjonc is támadást intézett, és látványos kapással tették magukévá a plasztikokat. Mind a két áldozat a fluoro változatra csábult el. Változatos horgászatban volt részem eddig. Változatos volt, mint az időjárás. Hol sütött a nap, hol lógott az eső lába, de jól szórakoztunk.
Meglepetés vendég
Étvágyánál volt
Siheder
Öcsi sem tétlenkedett. Sokszor a fotózás háttérbe szorult, mert dönteni kellett a fényképezőgép és a meglépni szándékozó bot között. Örültem, hogy ilyen mozgalmasra sikeredett az ő horgászata is. Látványos volt a zsákmányaink közötti különbség és ez az etetőanyagnak volt betudható. Most is jól működött a megmaradt keverékem.
Amikor a hóhért akasztják...
... akarom mondani, amikor a fotóst fotózzák
Ideje volt nekem is elővenni a félretett etetőt. A szereléken nem akartam változtatni, ragaszkodtam az eredeti elképzeléshez, de alkalmazkodni kellett a kialakult helyzethez. Vegyesen töltöttem meg a csontikosarat. A laza szerkezetű etetővel félig töltöttem a kosarat és a tetejére rátettem a csontit. A laza szerkezet miatt a szabadulni próbáló csontik kitúrták a kaját a kosár furatain. Ezután már nem csak a látvány, hanem az íz és az illat is ingerelte a halakat. Ha kipróbáljátok ezt a megoldást, ne tegyetek pelletet és kukoricát az etetőanyaghoz!
Csak szórjuk bele, de ne nyomjuk meg.
Tetejére jöhet a csonti
Az első pontyom nem váratott sokáig magára. Nem sokkal a kosár landolása után, már tekerte is a spiccet. Jó erőben volt a tettes, nem adta könnyen a bőrét, akarom mondani a pikkelyét. Reménykedtem benne, hogy most sikerül a decemberben bennem maradt tüskét kipiszkálni.
Jól küzdenek az itteni halak.
Még egy kicsit és kint van a tüske
Az ő száját még igen, de az én lelkemet már nem böki semmi
Sikerült a lelki tüskémtől megszabadulni. Már éppen ideje volt, mert a horgászatra szánt időn is kezdett a végéhez közeledni. A bajuszos koma ugyan feltette a pontot az i-re, de bíztam benne, hogy a hátralévő kis időben lesz azért még érdeklődő. Jött is egy újabb szilikon kedvelő.
Ez se kárász lesz
Minden jó ha jó a vége
Lelki tüskémet messzire dobtam, és újabb bizalmat szavaztam a plasztik csaliknak is. Főleg ha……-de ezt majd máskor. Görbüljön!
Top Mix: Ha nem a megszokott kell
Írta: Dávid Szabolcs
Fotó: Decsi István