Júniusi pontyok a Dunából

Az idei év, a megbolondult idõjárásával a halak ?menetrendjét? is felborította. Még soha sem fogtam áprilisban kuttyogatva harcsát a Dunán, az idén többször is sikerült. A pontyszezon is mindig augusztus közepén kezdõdött. Júniusban még csak elvétve sem lehetett pontyról hallani. Gondoltam, ha már a harcsa megbolondult, talán a ponty is feladta elveit és hajlandó meglátogatni egyik kedvenc helyemet, ahol esetleg engedi magát horogra csalni is.

A gondolatot tett követte és hogy még bonyolítsam a helyzetüket, nem a megszokott és jól bevált Sárga Ponty-os etetõt vittem magammal, hanem az elõzõ napi versenyrõl megmaradt Xtasy Carp Match etetõhöz kevertem Big Carp etetõt, meg egy kiló Etetõ mag-mix-et és jól lenehezítettem sóderrel.

A kövezésen közel 6 m-es a mélység. Itt mindig bolognaival horgászok, a koppantós módszerrel. 50 gr ólom letéve, 60 cm-es elõke és a kapást egy, a zsinórra szelepgumival rögzített úszó antenna jelzi. Csak semmi cifraság.

Az etetést követõen a betett pecán azonnal ütögetések jelzik, hogy halak laknak a mélyben. Ez jó jel. Azonban igazi kapás nincs. Még nincs. Egy óra is eltelik, mikor úszóantennám komolyabban megrezdül és zsinórom belazul, én pedig reflexbõl bevágok. Az akadást legalább egy méterrel a fenék fölött érzem. Jó nagyot emelt a potyesz, elég volt utol érni.

 Eleinte a csónak elõtt kever, majd egyet gondolva irány a sodrás. Elengedem a csónakot és utána megyek.

Viszonylag rövid fárasztás után szákba terelem a szép pontyot. A mérlegen 5,98 kg-ot nyomott.

Ez igen, gondoltam, majd felhívtam D.G. barátomat és eldicsekedtem a fogással.

Visszaültem a helyemre és néhány gombóc ?gyorsítót" dobtam a helyre. Kb. 20 perc várakozás után jelentkezett a második ponty.

 

A gyönyörû szép 3 kg-os nyurga fotózás után visszanyerte szabadságát.

Messze nem gondoltam volna, hogy már júniusban, közvetlen tilalom után pontyot, sõt pontyokat fogok a Dunán, kedvenc vizemen. De még nem volt vége a napnak. Igaz, most csaknem háromnegyed órát kellett várnom, míg erõteljes kapással jelentkezett a következõ, egy 2 kg körüli tõponty.

 

Ez is egy csodálatosan szép, aranyszínû, makk egészséges, hibátlan ponty.

Hmm, hát mondja valaki, hogy nincs hal a Dunában! Csak kár, hogy fogy. Itt is egyre több a rapsic és nem elég hatékony az ellenõrzés. Ja és telente az a sok-sok kormorán.