III. TOP MIX - PRESTON Feeder Kupa 2

Augusztus 10-én szép napos, meleg, de eléggé frontos időben került megrendezésre a III. TOP MIX - PRESTON Feeder Kupa horgászverseny, az ideális adottságokkal rendelkező 40 ha horgásztavon, Kisgyalánban. A TOP MIX feederversenyek történetében ez a harmadik ilyen verseny, de a PRESTON csak a tavalyi évtől adta nevét a versenyhez, így a második alkalommal rendeztük közösen. A verseny helyszíne pedig nem a „megszokott” kocka tó, így aztán fel lett adva a lecke a versenyzőknek is. Meg kellett oldani a halfogást, mely az első fordulóban igazán nem volt egyszerű.

A 37 versenyző a reggeli regisztrációt követően kihúzta rajthelyét, mely számát egy csomag előkötött PRESTON horog hátára ragasztottuk. A húzással egy időben minden versenyző egy speciálisan erre az alkalomra készített pólót is kapott.
A rajtszámok kihúzása után a versenyzők elfoglalhatták rajthelyeiket, amelyeket autóval könnyen megközelíthettek. Minden rajthely kényelmes feltételeket biztosított a versenyzőknek és az esetleges kísérőknek is. Az értékelés miatt három szektor lett kialakítva.
 
Kipakolás és felkészülés a versenyre.
 
 
 
 
Szép, természet közeli, betonmentes vízpart.
 
A verseny megkezdése előtt dudaszó jelezte az etetés kezdetét, mikor is mindenki belátása szerint közelebb, vagy távolabb alapozott. A közeli (25-35m) távolságon jó eséllyel lehetett kárászokra és termetesebb dévérekre számítani, ugyan akkor beugorhatott néhány ponty is.
A távoli (70-90m) horgászatnál viszont kizárólag pontyra és esetleg amurra lehetett számítani. Kérdéses volt, melyik lesz a jó taktika.
Én a 30 és 70 m-es távot választottam. A rövidebbre Winner Color Carp etetőt és erjesztett kukoricát, míg távolabbra a Betainos tejsavas erjesztésű etetőanyagot használtam. Az első fordulóban kapásig sem jutottam el.
 
Katus Gyula csúzlival alapoz. Az első fordulóban ő is kevés hallal találkozott.
 
Jobszt Krisztiánnak a 90 méter hozta meg a szektor 1-et.
 
Jobszt Krisztián és Ratting Tamás, szektor egy és kettő. A különbség 40 gr volt.
 
A verseny előtti napon rápróbáltunk a vízre és a parti szektorokban egyértelműen a közeli peca látszott eredményesebbnek, hiszen a testesebb 60-80 dekás dévérek és 30-40 dekás kárászok elég gyakran jöttek ahhoz, hogy a bentről ritkábban fogott pontyoknál nagyobb súlyt lehessen mérlegelni. A gáton viszont mindenképp a nagyobb távolságról (90-100m) fogott pontyok hozhattak eredményt.
 
Egyetlen női versenyzőnk Rigó Edit.
 
Mikus Karcsi a gátról csinált szektor egyet és az első fordulóban a legnagyobb halat (3590 gr) is Ő fogta.
 
A versenyre aztán ez az elképzelés kissé felborult. Valószínű a halak nincsenek hozzászokva a nagy nyüzsgéshez és dobogáshoz ezért aztán a part közeléből a benti vizekben kerestek menedéket. A versenyen a halfogás meglepően nehezen indult, sokat kellett várni az első halakra. Így a várt „nagy” fogás elmaradt, nem kis meglepetésre sokan nem is fogtak halat.
 
Kostenszky Ede egyik tükrösével.
 
Közben pedig készült az ebéd.
12 kg csülök és 5 kg bab fortyogott az üstben.
Mérlegelésre ugyan nem került, de a megelégedettségi index magas lett.
 
Egyre több helyen jelentkeztek a halak is.
 
 
Zsákmány
 
Munkában a mérlegelők a tavalyi bajnoknál.
 
Később aztán jöttek a hírek, hogy itt is fognak, meg ott is fognak, de javarészt pontyokat és messze bentről. A keszegek és kárászok csak nem akartak előkerülni.
Az első fordulót követő mérlegelés eredménye mindenképpen a távoli horgászatot igazolta. Az A és C szektorokban, a messziről fogott pontyokkal, míg a B szektorban néhány apró hallal lehetett jó eredményt elérni.
A két forduló közt igazi jó csülkös babgulyás nyújtotta kulináris élményben volt részük a résztvevőknek és kísérőiknek. Mi sem bizonyítja az ebéd „fogósságát”, hogy közel 60 liter fogyott el.
 
Sorban az ebédért.
 
Horgász etetés.
 
A második fordulóra mindenki a helyén maradt, így aztán onnét folytatta a horgászatot, ahol korábban abba hagyta. Én rövidebb távot (16,5 m) és ide etetőanyagot váltottam. Most a Winner Ponty-Kárász Match etetőt használtam. A benti etetésemre továbbra sem állt rá a hal, így aztán félórai próbálkozás után abba is hagytam ezt a távot.
A közelebbi etetésemen viszont megjelent a dévér és kárász, így aztán 8810 gr-os fogással sikerült szektor hármast horgásznom.
Nem tudom igazán melyik változtatást találtam el, lehet hogy a távolság adta az eredményt, lehet, hogy az etető. De az eredmény mindenképpen a változtatásnak volt köszönhető.
A délutáni fogások jelentősen jobbak lettek, mint a délelőttiek. A pontyok mellett jelentkeztek az amurok és kárászok, dévérek is.
 
Délután már jól lehetett dévéreket is fogni.
 
A pontyok is jobban ettek.
 
 
 
Mikus Karcsi viszont megismételte délelőtti teljesítményét
és ismét szektor egyest horgászott több, mint 13 kiló hallal.
 
A mérlegelést követően aztán kialakult a verseny végleges eredménye is:
1.      Mikus Károly                2 pont             20.970 gr
2.      Jobszt Krisztián          2 pont             17.550 gr
3.      Kostenszky Ede         4 pont             13.420 gr
4.      Matica Adrián              6 pont             6.590 gr
5.      Hegyi Norbert             8 pont             9.970 gr
6.      ifj. Katus Gyula           9 pont             8.070 gr
7.      Lepsényi Róbert       10 pont             5.330 gr
8.      Pach József               10 pont             2.610 gr
9.      Kun Péter                   11 pont             8.410 gr
10. Papp Zoltán                 11 pont             8.170 gr
 
A verseny legnagyobb halát Hegyi Norbert fogta egy 6.260 gr amur személyében.
 
A verseny kiemelkedő díjazását a PRESTON és a TOP MIX közösen biztosította.
 
Összegzésül annyit lehetne elmondani, hogy a távoli kiülős, nagyhalas horgászat adott jó eredményt. Akik nyertek mindenképp messze horgásztak. Igaz, hogy kapásaik csak ritkábban voltak, de a közeli horgászattal fogható halmennyiséget, még a ritkább kapásokkal megfogott pontyokkal, amurokkal is felülmúlták.
 
A verseny díjazottjai.
 
Köszönetet mondunk a Hársasberki HE-nek, akik a helyszínt biztosították és a versenyzőknek a sportszerű versenyzésért.
Jövőre ugyan itt!
Team TOP MIX