Horgásztunk egyet a Lóga-tón

A minap megcsörrent a telefonom, András barátom invitált egy horgászatra. A szokásos problémával küzdöttünk. Hova is menjünk pecázni? Hosszú tanakodás után a Lóga-tó mellett döntöttünk, amit nem bántunk meg?

A tó Esztergom Kertváros és Dorog határában található és bányamunkálatok során jött létre. A kultúrált pihenõ és szórakozó park 4 hektáros vízterülettel rendelkezik. Halállománya rendkívül színes. Fogható halak: ponty, amur, dévér, csuka, süllõ, compó, lénai tok, fekete sügér, pisztráng, koi ponty. A compó és a lénai tok védelmet élvez, elvinni tilos.

Reggel 6-ra érkeztünk meg a tóhoz. Sajnos az idõjárás nem fogadott minket a kegyeibe. Az esõ megállás nélkül csak szakadt. Még szerencse, hogy beraktam az ernyõt, de a bottáska és egyéb cuccok így is eláztak. Gyors kipakolás, ládabeállítás, botnyitás, etetõanyag keverés. Hadd említsek néhány szót az etetõanyagról. Kánikulai napok után voltunk így a vizek hõmérséklete is átlagon felüli volt. A halak többsége vízközt vagy inkább vízfelszínen mozgott. Keverékemet is ezek alapján alakítottam ki. A 3 kg TOP MIX Xtasy VIP száraz anyaghoz raktam 1,5 kg löszös agyagot. A gombócokat lazára nyomtam, így amint azok vízbe értek  egy hatalmas felhõt képeztek. Az alapozó etetés után folyamatosan 3-5 percenként dobtam egy laza kis gombócot, hogy a halakat helyben tudjam tartani. A rendszeres etetés mellett csontit csúzliztam az úszó köré.

                                          

                   A vízközti horgászatkor a csonti folyamatos csúzlizása jótékony hatású

A szerelékem rendkívül egyszerû volt. Úszónak 0,75 gr-ost választottam, amit 0,14-es fõzsinóron rögzítettem. Az elõke 0,12-es, rajta kamasan B560-as  horog 14-es méretben.

Fél nyolc volt mire mindennel végeztem és megkezdhettem a horgászatot. A horogra 3 szem csontit tûztem. A halfogás elég lassan akart beindulni. Fél óra után még csak 2 compóval és 2 bodorkával büszkélkedhettem. Ekkora már az esõ elállt és elkezdett tisztulni az ég is. Az alapozó etetés után 45 perccel azonban megérkeztek a várva várt compók, majd folyamatosan elkezdtem õket fogni. 3 óra horgászat elteltével olyannyira odaálltak a halak hogy már valamikor az etetésre és csúzlizásra sem volt idõ, már húzták is a gumit.

                                                               

                                                          Compó a horgon

 

                                                                

        Végül a merítõ elõtt. Jól látszik mekkora az ereszték, pedig a vízmélység majd 4 méteres.

                                                             

                                                                

 

 

4 óra rakózás után döntöttem úgy megpróbálkozok a pontyfogással. Sajnos rakós távon nem láttam pontyra utaló jeleket, de 20-25 méterre a parttól feldobta néha magát egy-egy pikkelyes. Ott volt mellettem bekészítve kedvenc feeder botom. Gyorsan csaliztam egy kukoricát és mellé 3 szem csontit és már dobtam is az ígéretes helyre. Sokat nem kellett várnom a kapásra 10 perc elteltével már húzta volna is a botot a ponty, ha közbe nem lépek. Egy gyönyörû 2,5 kg pikkelyes éhezett meg a horgomra.

                                                                

                                                             Az elsõ ponty

A hal fotózása és visszaengedése után dobtam vissza a szereléket az elõzõ helyre. A kapásra várva arra lettem figyelmes, hogy valami a ládám alatt a kövek között kapirgál. Néhány perc elteltével kidugta a fejét a résen. Egy kisegér nézett velem farkasszemet. Mintha mondta volna: - ez itt az én helyem!

                                                                

Olyan szelídnek bizonyult, hogy még lefotózni is hagyta magát.

                                                       

Barátkozásunkat egy újabb kapás szakította meg. Ez is egy ponty volt, de nem is akármilyen! Egy fekete színû ponty!

                                                                     

                                        Akcióban a Medium Feeder

                                                              

                                                            Útban a merítõ felé

                                                                

                                                            A ?fekete ponty"

Még egy dobásra már nem volt elegendõ idõ, mert Andrást odahaza várta a családja. A compókat még a végén lefotóztuk és õk is visszanyerték a szabadságukat.

                                                             

                                                          Soha rosszabbat

 

Kenyeres László Károly