Horgásztippek - A versenykeszegezésről feederbottal

A feederbajnokság állomásai erősen keszeges pályáknak mondhatóak, a keszeghorgászat feederbottal szerintem több odafigyelést, komolyabb gondolkodást és aprólékosabb munkát igényel, mint a method horgászat, akár felszerelés akár a csalogatóanyag összeállításáról legyen szó. Sok kérdés érkezik hozzám eszközökről, szerelékekről, „titkokról”, így az alábbiakban megosztom veletek, az általam használt termékek és eszközök egy részét, melyek használtak, karcosak, koszosak, hiszen napi használatban vannak, viszont mind-mind sokat próbált remek eszköz.

Mielőtt rátérnék a konkrét felszerelés apróságaira, ott az egyik legfontosabb kellék, a láda. Ezt a műfajt nem lehet eredményesen egy kényelmes székből csinálni. Lehet próbálkozni, de biztos, hogy eredményre nem fog vezetni. A ládának pedig tökéletesen ki kell szolgálnia minden felmerülő igényt, hogy a lehető legjobban beleilleszkedjen a horgászatba. Nem árt, ha kényelmes is, mert kemény munka ám egy 5 órás verseny fizikailag is. Sok használható láda van a piacon, mindenki pénztárcája szerint tud válogatni, de aki ebbe az irányba indul, felejtse el a csilli-villi székeket.
Stabil legyen, és mindennek meglegyen a praktikus helye
 
Felszerelés: lágy finom botok, tökéletes fékkel rendelkező orsók, vékony zsinórok, apró horgok, a legegyszerűbb és a leghatékonyabb végszerelékek összhangja, ez a gyors keszeghorgászat alapja.
 
A bot: Preston Carbonactive Exel 12”6. Több éve használom, minden rezdülését ismerem, érzem, könnyű, gyors és elég hosszú, hogy utolérje a halat bevágásnál. 3db spiccel került forgalomba 1/2/3-oz, de kiegészíthető 3/4-es és 4-es spicctaggal is. Kifutott botcsalád, a váltóbotja az Absolute széria.
 
Kedvenc feederbotom

Orsó: a Korum KXI 50-es és 60 orsó. Nyeletőfékes, bár a kiakasztott zsinórklipszes horgászat miatt tényleges szerepe nincs, ám én mégis rendszeresen használom kosár újratöltésénél. A nagy erőssége a strapabírás, több éve nyúzom és ténylegesen nyúzom. Egy igazán pörgős keszeghorgászatnál annyira felgyorsul tempó, hogy maximum 1-2 perces dobásidők vannak. Ez annyit jelent, hogy ebbe az időbe kel beleférjen a csalizás, a kosártöltés, a dobás, a zsinór süllyesztése, a kapás, a fárasztás és a hal kiemelése. Ez egy 5 órás versenyen a tempólassulásokkal esetleg üres vagy kapástalan dobásokkal számolva is minimálisan 120 dobást jelent, de inkább többet + az alapozó etetés dobásszáma. Kétfordulós a versenyhez még hozzá kell számolni az alkalmankénti 1-2 edzésnapot. Ez a versenyhétvégenként közel 300-400 dobásszám komoly igénybevétel, sok dobás sok tekerés orsónak-főzsinórnak egyaránt, és ehez tegyük hozzá, hogyha keszegezés, akkor föld…föld…föld…Egy gyorstempójú horgászatnál nincs idő tisztítgatni az orsót és az aprószemcsézetű föld mindenhol megtalálható rajta, ez sem éppen ideális a műszernek. Az extrém igénybevételt is jól tűri, gondolok itt a dunai horgászatokra, amikor 3-4 napon keresztül 170-200g önsúlyú kosarakat használok, amik töltve elérhetik a 250g-300g összsúlyt is.
 
Korum KXI-50
 
Most csak gyengén koszos
 
Főzsinór: a várható igénybevételhez képest (ezalatt elsősorban a víz sajátosságát, várható halak faji illetve méret összetételét értem) a lehető legvékonyabbat tekerem fel az aktuális verseny előtt. Mikor ezt halják tőlem, többnyire rögtön jön a válasz, hogy „persze Te ezt megteheted, hogy minden hétvégére új zsinórt tekersz fel…”.Így most az alábbiakban leírom, hogy én miképp oldom meg. A főzsinór többnyire 0,20-0,18-0,16 méretben kerül fel a dobra, dobóelőkét minden esetben kötök, mert a műanyag zsinór nem bírna ki ennyi dobásszámot. A legkritikusabb pont a bedobás pillanata, amit jól kivéd a fonott előtét zsinór. A vékony főzsinórnak nagy szerepe van a pontos horgászatban, könnyebben gyorsabban süllyed, nem kap bele annyira a víz áramlata és nem húzza el a kosarat. Mindezek ellenére is elfárad a 2-3 nap alatt ezért minden esetben cserélem egy új versenyhelyszínre érkezéskor. Ezt aránylag költséghatékonyan meg lehet tenni, a pályák adottságából kifolyólag. A versenypályák többségén nem horgászunk 50 méter fölé, átlagosan 30-35 méter a dobótávolság. Az orsóm dobja nagyon fel van töltve alátét zsinórral és a tényleges horgászzsinórom ritkán több 50-60 méternél. Úgyis le kell cserélni a következő forduló előtt, mert ha nem is fárad el és lenne még benne több, biztos, hogy a következő fordulóban a legrosszabbkor adja meg magát, és esik ki egy bot a munkából. Mivel nincs nagy távolság, értelmetlen többszáz méter zsinórral feltölteni. Inkább a 150 méteres tekercset elosztom 3 dobra és így költséghatékonyan minden alkalomra friss zsinórom van.
 
Alátétzsinórral és feltöltve
 
Végszerelék: nagy százalékban normál oldalkosaras végszereléket alkalmazunk, egy-két pálya kivételével, a nemzetközi és a hazai szabályok szigorú betartásával.
A legfontosabb szabályok:
1, a kosár mérete nem lehet nagyobb 7x5 cm-nél.
2, a feederkosarat rögzítő kapocsnak a főzsinór teljes hosszán végig kell tudni csúsznia.
3, a kosáron nem mehet keresztül a főzsinór.
4, a horogelőke minimálisan 50cm kell legyen.
5, a horog nem lehet 10-es méretnél nagyobb, amennyiben megtévesztő lehet a horog nagysága, abban az esetben a versenybírónak be kell tudni mutatni a horog gyári csomagolását és annak jelölését.
A végszerelék a lehető legegyszerűbbre van elkészítve, a lehető legkevesebb ellenállást érzékelje belőle a hal.
 
Végszerelék keszegre
 
Kiegészítve esetlegesen beugró nagyobb halakra
 
Feederkosárból legyen nálunk bőven, kisebb-nagyobb, sokféle önsúllyal. Az sem árt, ha cserélgethető a súlyozás, sokszor kell alkalmazkodni a körülményekhez. Előfordulhat, hogy menet közben kell kis súlyt pótolni, erre a célra tökéletesen megfelelnek a kerékfelni centírozó súlyok. Öntapadós ragacs van rajta és általános méretekben található, gyors kosárpatkolásra ideális. Kosárból legyen nálunk a szabályok engedte legnagyobb méret is, előfordulhat, hogy nagy mennyiségben kell az alapozó vagy ráetetést megoldani és a szabályok szerint kizárólag kosárral lehet ezt megtenni. El kell felejteni csúzlikat, markereket, kézzel való etetést, mind-mind szabálytalan.
 
Alapkosarak
 
Speciális kosarak
 
Szervizsúlyok, felnisúlyok
 
Előke,horog: A piac kínálatából  a Powerline zsinór szériát használom, remek strapabíró előkezsinór jó a csomótűrő képessége, nagy méretválasztékkal rendelkezik, a vízben láthatatlan. A horog is a Preston cég terméke, Pr311 és Pr333. Érdekességképpen megemlítem, hogy a feeder élmzőnyben a legtöbbször használt horogtípus a 311.
 
Előkezsinórok, Pr311 és Pr333 horog
 
Még néhány segédeszközt megemlítenék, amik megkönnyítik a felkészülést.  A minél pontosabb horgászat miatt kiakasztott zsinórklipszel horgászunk. Ezt a távolságot többnyire az edzésnapokon be tudjuk lőni és minden botot egyformára húzunk. Előfordulhat olyan szituáció, hogy menetközben kell távolságot váltani, vagy a felkészülési időben történő előttünk található meder feltérképezése során, olyan mederalakulatot találunk, ami nem egyezik meg az előre eltervezett, illetve az edzésnapokon meghorgászott távolsággal. A kötelező limitellenőrzés után viszont már csak engedéllyel lehet elhagyni a helyünket, így az alábbi képen található praktikus mérőeszköz segítségével, szektoron belül egyformára tudjuk állítani botjainkat. Érdemes beszerezni egyet.
 
Tökéletes a botok beállítására

Előketartók: nagyon hasznos eszközök, megint az időveszteséget csökkentik. Az idő az egyik legnagyobb ellenfelünk és ne felejtsük, hogy csak akkor fogunk halat, ha a szerelék a vízben van. Minden más metódust a lehető legrövidebb időre kell belőni, legyen az előke csere, csalizás, kosártömés, kitekerés, stb… Előre megköthető előkék nagy segítséget jelentenek, a nagy feeder előketartó tökéletesen megfelel a nemzetközi és hazai szabályoknak. 50-60-75-100cm-es előkét is bele tudunk kötni zsinórtörés nélkül. Remek kiegészítője a dobos előketartó. Ezt az igazán hosszú horogelőke tárolására használom, amik elérik akár a 120-150 centimétert is. Ennek akkor van jelentősége, ha a halak a felsőbb vízrétegekben tartózkodnak és vissza kell lebegtetni a horgot.
 
Feeder előketartó
 
Törés nélkül tárolja a hosszú előkét
 
Hooklength Spool System
 
Még két apróságot megemlítenék, egyik a zsinórjelölő filc a másik pedig egy dobtartó. A filcet szerintem nem kell különösebben bemutatni, a használata nagyon fontos, bármikor előfordulhat, hogy ki kell akasztani a klipszet egy jobb hal érdekben és ez a kis eszköz segít visszatalálni az előzőleg meghorgászott távolságra. A dobtartó pedig segít megvédeni a zsinórral feltöltött dobjainkat a mechanikai sérülésektől, illetve kisebb helyen szállíthatóak a felszerelt botok, amennyiben az orsót lecserélve a dobtartóra, abba helyezzük a dobot.    
 
Nagyon fontos eszköz
 
Praktikus segédeszköz a dobtartó
 
Egy gumigyűrű feszesen tartja a zsinórt a dobtartóban
 
Minden dobom belső felén feltüntetem a rátekert zsinór vastagságát
 
Etetőanyag, adalékok és csalik:
Erről lehetne talán a legtöbbet írni, de igazából szinte mindenki féltve őrzi az aktuális „titkos” receptet. Nagy vonalakban leírom az általam legtöbbször használt receptet:
Top Mix Winner Like By Gyulai vagy Winner Dévér keszeges etetőanyag
Top Mix Dévér folyékony aroma vagy Like by Gyulai folyékony aroma
Top Mix Löszös agyag
Top Mix Fluo morzsa piros.
A folyékony aromát a várhatóan fogható keszegek méretéhez igazítom, tapasztalatom szerint a Dévér aroma akkor megfelelő, ha igazán nagy dévérek (1kg felett) is vannak a pályán, minden egyéb esetben a Like by Gyulai aroma a tűnik megfelelő választásnak.
Igen! Én is használok alkalmanként egyéb gyártók kínálatából adalékokat, kiegészítőket, mint ahogy szinte mindenki más is, maximum nem azt mondja. A teljesség igénye nélkül egy pár név: Marosmix, Sensas, VDE… A fenti receptnek sok sikert köszönhetek, az idei évből például egy balatoni éjszakai horgászversenyen sikerült szép eredményt elérnem, vagy az idei utolsó feeder ranglista versenyt a Dunán is ezzel a recepttel,(némi módosítással) sikerült két szektor 1-es és közel 40kg hal megfogásával megnyernem. A módosítás annyi volt, hogy a fluo morzsa kikerült belőle és a löszt nehéz földre cseréltem.
Ez egy pillanatnyi útirány azoknak, akik érdeklődnek a versenyszintű keszegezés iránt.
A siker viszont még messzemenően nem csak ezeken múlik, az edzés a gyakorlat és a pályaismeret mindenképpen kel, és még ott a leglényegesebb dolog, az élőanyag felhasználása... Csak ha minden egyben tökéletes, akkor működik úgy, ahogy szeretnék. Én is hibázok és sokan mások is, de megpróbálunk tökéletesre törekedni.  
 
Remek recept
 
Szép eredményeket köszönhetek neki
 
29kg hal a Dunából 5 óra versenyidő alatt
 
                                                                                                                                                            segal