Hogy fogjuk tele a szákunkat dévérrel? (Bag up on Bream?)

A megfelelő etetőanyag használata a dévérezés közben, a siker egyik fontos záloga. A feedermester Tommy Pickering elmagyarázza miért…

A dévérhorgászat sokat változott az elmúlt években. Mint mindig, a dévérek még most is intenzíven reagálnak a nagy mennyiségű etetőanyagra, de a hallisztes pelletek egyre gyakoribb használatával, most már inkább hallisztes csalikkal lehet őket horogra csalni.

Mostanában gyakran azon kapom magam, hogy dévérezésnél mint az Angol Feeder Csapat kapitánya horgászom. Márpedig kapitányként nem lehet nem észrevenni, hogy a dévéres etetőanyagok jó néhány évig nem igazán fejlődtek. Éppen ezért itt volt az ideje egy új etetőanyag kifejlesztésének, amely képes kielégíteni a modern dévérhorgászat igényeit.

Eljött az ideje egy új, hibrid mix elkészítésének, ami a hagyományos, gabonafélékből készült kekszes etetőanyagokat és a hallisztes etetőanyagokat kombinálja. A Sonubaitsel való megbeszélések során ismertettem az elképzeléseimet az új mixről, majd elkezdtük kiválogatni a lehetséges alapanyagokat.

A legfontosabb alapkövetelmény az etetőanyag színe volt, melynek aranysárgának kellett lennie. Ez egy hagyományosan dévéres szín, mivel jól „világít” a fenéken, különösen akkor, ha nagyobb mennyiséget juttatunk be a kiszemelt helyre.

A szín mellett fontos szempont volt, hogy az etetőanyag tartalmazzon néhány nehezebb részecskét, mert ezek jól helyben tudják tartani a táplálék után kutató dévéreket. A mixbe nagy mennyiségű halliszt is került, mivel a halliszt a dévérek mindennapos táplálékforrásává vált. Ami az etetőanyag állagát illeti, egyrészt könnyen oldódónak kellett lennie, hogy könnyen ki tudjon jönni a kosárból, másrészt viszont elég tapadósnak, hogy egy része a fenékre jusson a kosárban, vagy gombóc formájában.

Elég konkrét elképzeléseim vannak az etetőanyagaimról, így a rengeteg kísérletezés után pontosan olyan etetőanyagot sikerült elkészítenünk, mint amilyet elterveztem. Ez a Bream Feeder.

A mix pontosan olyan színű, mint amit elgondoltam. Az aromája a vajas csemegekukoricához hasonlít, enyhe hallisztes beütéssel, és nagyon jól gyúrható. Jól használható hagyományos, method és távdobó feederkosarakkal a távoli helyek meghorgászásához, ami – véleményem szerint – egyre fontosabbá válik. A Bream Feeder jól bírja a hozzáadott csontit, bábot vagy csemegekukoricát. A mix egy teljesen új alapanyagot is tartalmaz. Ez a „Yellow Mist”, ami sárga felhőt fest a vízben, de persze a keverék nehezebb részecskéi a fenékre süllyednek, hogy ott tartsák a táplálkozó dévéreket.

Egy hasonló aromájú folyadékot is kifejlesztettünk, ami az etetőanyaghoz keverve még fogósabbá teszi azt.

sonubaits.com