Afrikai harcsa

Afrikai harcsa

Afrikai harcsa Clarias gariepinus Az intenzív haltermelő telepeken nevelt afrikai harcsa természetes vizeinkbe nem telepíthető, de egyes bérhorgászati vállalkozások a nyári időszakban kínálják horgászoknak e halfaj zsákmányolását. Hazánkba először 1984-ben hozták be. Elsősorban halgazdaságokban tenyésztik, mert melegvízi állat és csak a tartósan 15 oC feletti vízhőmérsékletet képes elviselni. Táplálékát az egész vízrétegben keresi. Magyarország halai közül talán a menyhalhoz és a leső harcsához hasonlít leginkább. Feje lapos, testömegéhez viszonyítva kisebb, mint más harcsáké. Szája nagy, mely körül 8 bajuszszál található. Bőre csupasz, nem fedik pikkelyek. Teste márványszürke, vagy sötét. A farok alatti úszója és a hátúszója eléri a farokúszót. Afrikai hal révén a 25 – 33 fokos vízhőmérsékletet kedveli, de rövid ideig képes elviselni a 12 – 18 oC is. Az oxigénszegény vizeket jól tűri. Átalakult légzőszervének köszönhetően képes a légköri levegőből is felvenni az oxigént. Természetes körülmények között nem szaporodik. Gyorsan növekvő hal, 6 – 8 hónap alatt képes elérni az egy kilogrammos testsúlyt. Táplálkozását tekintve, mindenevő. Megeszi a rovarokat, növényi maradványokat, kisebb halakat is. Mivel nagy sűrűségben tartják, különösebb nehézséget nem okoz megfogása. Akár ragadozó halakra használatos módszerrel, akár giliszta csalival könnyen horogra keríthető. Közkedveltségét főképp a halfogyasztásban nyerte ki. A hazánkban tenyésztett afrikai harcsák 80 %-a exportra kerül. Nálunk csak egy – két piacot és szupermarketet hódított meg. Méret és tilalmi oltalom alá nem helyezett hal.

Vissza a halfajokhoz