FAPS rakósok

Sokan keresték rajtunk, hogy miért nincsenek új rakósbotjaink a 2014 évben. Komoly döntést kellett hoznunk, hogy egyáltalán megéri-e saját márkanéven rakósbotokkal foglalkozni. Végül is olyan döntés született, hogy saját néven, saját fejlesztéssel is maradnak botok, de elkezdjük az olasz cég saját néven futó botjait is forgalmazni.

Köztudott, hogy több, mint 10 éve állunk az olasz FAPS céggel kapcsolatban és rakósaink nagy részét, az utóbbi években pedig a teljes választékunkat ők gyártották. A FAPS cég botjai mindig is a legmagasabb minőséget jelentették, ők az egyetlen cég, akik nem vitték el a gyártásukat, vagy annak egy részét Kínába. Amikor kitört a válság, ez jelentős hátrányt jelentett nekik a többi olasz botgyártó céggel szemben, de ők a minőséget helyezték a tömegcikk elé. Ez a hozzáállás akkor hátrányt jelentett, azonban mostanra már kezdi meghálálni magát.
A FAPS saját néven 4 botot gyárt, azonban számos nagy márkának ők készítik a botjait, vagy botjaik egy részét, elsősorban a magasabb minőségűeket (lásd: RIVE, TUBERTINI stb.). Legutóbbi látogatásom alkalmával tele voltak munkával, és sorban olvashattam a botokon a vezető márkák neveit. Ők is rájöttek, hogy a minőség nem elhanyagolható és ami még ennél is fontosabb, mindig van alkatrész a botokhoz. A FAPS a botgyártásnál használt tüskéket legalább 10 évig megőrzi és ha kell, még a 10 éves botokhoz is készít egy-egy alkatrészt. Manapság ez nem elhanyagolható szempont, ha azt nézzük, hogy egy kínai gyártó 100 alatti darabszámmal szóba sem áll a megrendelővel.
Gondoljunk bele, ha a Horgász eltöri az XY márkanéven vásárolt kínai gyártású botját és kell neki egy 7. tag. XY megrendeli a kínaitól a 7. tagot. Az átfutási idő 6-8 hónap. A tagok megérkeznek, XY átadja a tagot a Horgásznak, aki esetleg egész szezonban nézte a sarokban a törött botját, neki pedig ottmarad a további 99 darab. Igazából ez a kínain kívül senkinek sem üzlet.
Tapasztalatom szerint a FAPS-nál 30 napnál hosszabb átfutási idő még soha sem volt, még akkor sem, amikor 8 éves bothoz kértem alkatrészt.
Visszatérve a botokhoz, a FAPS 4 botot, négy különböző tulajdonságokkal rendelkező rakóbotot gyárt saját márkanéven. A botok azonos szerszámon (tüskén) készülnek, tehát alkatrészeik cserélhetők egymással.
 
Faps rakósok
 
A botok fizikai paraméterei, súlyukat kivéve egyformák, ezért azokra külön-külön nem térek ki. Minden itt megadott érték mért, általam, a nálam lévő botokon mért érték, így azok valódiságáért felelősséget vállalok.

Karcsú felépítésű rakósbotokról van szó, hiszen nyélátmérőjük 46 mm. A botok nyéltagja és a nyél előtti tagja párhuzamos kiképzésű, így a két tag szállításnál nem csúsztatható egymásba, külön szállítandók. Ez helyigény szempontjából némi hátrányt jelent, azonban több előnye is van:
- Egyik, hogy a nyél előtti tag is használható nyéltagként.
- Másik, hogy a bothoz csak egy minitoldó kell, amely pontosan olyan irányú kúpossággal bír, mint maga a bot és a 11,5 m-es tagba és a 13 m-es tagba is használható. A magam részéről utálom azt a megoldást, mikor a minitoldó egyik vége a 11-es tagba, míg a másik vége a 13-as tagba jó és itt visszafelé kúpos. Bután is néz ki, meg kényelmetlen is a használata.
- Harmadik, hogy a 6.tagba, a 7. tag kihagyásával beilleszthető a 11 m-es nyéltag, így egy igen kellemes, 9,60-as mini rakóshoz jutunk, melyet akár a mini toldóval 10 m-es hosszra, akár a 13-as nyéltaggal, 11,30-ra, esetleg mindkettővel 11,68-ra toldhatunk.
 
A botok hosszú top szetesek és kilenc tagból állnak, tehát a hosszútagos rakósokkal szemben könnyebben szállíthatók, szállítási hosszuk 172 cm.
A botok spicce hosszú és visszavágás nélkül is elég nagy átmérőjű ahhoz, hogy közvetlenül használni lehessen. A spicctag végén a külső átmérő 3,2 mm, a belső átmérője pedig 2,6 mm.
 
A botok mini toldó nélküli mért hossza, és talán ez az egyik legfontosabb adat: 12,70 – 12,72 m. A rakósbotoknál, azok összehasonlításánál ez szokta félrevezetni a horgászokat, mert a botokra ráírják, hogy 13.00 m, a valóságban pedig csak 12.20 m, vagy jobb esetben 12.30 m hosszúak. Nagyon nem mindegy, hogy összehasonlításkor, az egymás mellé tett két botnak mennyi a hossza. Egy azonos kategóriájú 12,20 m-es bot sokkal jobbnak fog tűnni, mint egy 12.72 m hosszú. De csak addig, amíg rá nem tesszük a minitoldót és a két bot hossza ki nem egyenlítődik. A 12.20-as ekkor azonnal meghal!
 
A botokhoz ajánlott minitoldó hasznos hossza 38 cm. A minitoldó nem megfordítható, hiszen a nyél és a nyél előtti tagba is egyformán használható.
 
Ha pontosan 13.00 méteres botok akarunk, akkor a botot összerakjuk, melynek a minitoldóval növelt hossza 13.10 méter lesz. Ebből a hosszból kell 8-10 cm-t visszavágni, hogy pontosan 13.00 méteres botot kapjunk. Ha a botot visszavágtuk, majd a nyéltagot kivesszük és a nyél előtti tagba tesszük a minitoldót, akkor 11,40 m hosszú lesz a botunk.
A bottagok végei, a FAPS botokra jellemzően, lekerekítettek, így biztosítva a gyors és sérülés mentes összerakást. Fontos még tudni, hogy a tagok kúpossága, illesztése olyan, hogy nem jellemző a szétlazulás, még „pörgős” horgászat esetén sem, nem kell a horgászat megkezdése előtt összeszigszalagozni a tagokat.
 
A bottagok végei lekerekítettek.
 
Most pedig nézzük a botokat egyenként:
 
ERRE 72

A FAPS csúcsbotja. Könnyű és rendkívül gyors, igazi verseny bot. Anyagáról nem tudok semmit, azon kívül, hogy a japán Toray cégtől szerzik be. A bot minitoldóval mért súlya sem éri el az 1000 gr-ot. A bot gyöngyház színű alapon kék és arany festést kapott.
 
 
 
 
A bot mért súlya. Úgy gondolom, ez azért magáért beszél.
Ilyen könnyű bot nem sok van a piacon.
 
ERRE 73
 
A FAPS második botja. Elég könnyű és gyors. Kiváló keszegezni és kisebb pontyokra, akár verseny körülmények közt is megállja helyét. Anyagáról nem tudok semmit, azon kívül, hogy a japán Toray cégtől szerzik be. Az R72 és ez közt nincs nagy tudásbeli különbség. Ennek a botnak a minőségét nehéz túlszárnyalni, ezért van az, hogy tulajdonságaikban az R72 és az R73 közti különbség eléréséhez szükséges anyag minősége közti jelentős árkülönbözet miatt lett az R72 annyival drágább. A bot rendkívül mutatós, gyöngyház színű alapon kék és bordó festést kapott.
 
 
 
 
Az R73 mért súlya
 
ERRE 74
 
A FAPS harmadik botja. Közepesen könnyű és gyors, kiváló pontyos bot. Allround típusú, keszegezni, pontyozni és folyóra. Akár verseny körülmények közt is megállja helyét. Anyagáról nem tudok semmit, azon kívül, hogy a japán Toray cégtől szerzik be. Az R73 és ez közt jelentős a különbség. Olyanoknak ajánlom, akiknek már volt a kezükben rakós bot, azt szeretnék lecserélni és esetleg a versenyzés gondolatával is kacérkodnak. A bot rendkívül mutatós, gyöngyház színű alapon kék és narancs festést kapott.
 
 
 
 
Az R74 mért súlya.
 
ERRE 75
 
A FAPS negyedik botja. Erős pontyos bot, pontyozni, nagy pontyokra és folyóvízi horgászatra ajánlom. Anyagáról nem tudok semmit, azon kívül, hogy a japán Toray cégtől szerzik be. Az R74 és ez közt jól érzékelhető a különbség. Olyanoknak ajánlom, akiknek már volt a kezükben rakós bot, vagy nagyobb pontyokat szeretnének ezzel a módszerrel zsákmányolni. Kiváló lehet első rakósnak is. A bot rendkívül mutatós, gyöngyház színű alapon kék és zöld festést kapott.
Versenyhorgászoknak érdemes azon gondolkodni, hogy az R72, vagy R73  botjuk mellé egy ilyet beszerezni tartaléknak, bottörés esetére addig, amíg az eredeti alkatrész meg nem érkezik.
 
 
 
 
Az R75 mért súlya.
 
A botokhoz rendelhető minitoldó is, mely festetlen, de ugyanakkor elegáns keresztszövéses carbon megjelenésű. A minitoldó nem megfordítható, tehát egy irányban kúpos, de egyaránt hsználható a 11 méteres és a 13 méteres tagba is.
 
 
A minitoldó súlya.
 
A botok azonnal szállíthatók raktárról, vagy ha nincsenek készleten, 3-4 hetes átfutással.
Papp József