Egy horgász két etetőanyaggal

Március közepén járunk, én pedig régóta szerettem volna kijutni kipróbálni, összehasonlítani két etetőanyagot, de valami mindig közbeszólt. Amikor végre kijutottam a kiszemelt tóra a portán mondták, hogy nagyon sokan vannak, nem is biztos, hogy lesz hely. Na de sikerült találni két helyet egymás mellett az egyik tó végében.

Kimondottan célhalat nem tűztem ki a horgászatra, csak sok jöjjön, kifejezetten a két etetőt szerettem volna kipróbálni. Mindkét etetőanyagot a methodos széria közül választottam, az egyik az Eper-Hal a másik pedig Fekete Bársony fantázia névre hallgat. Kibontva a két csalogatóanyagot az egyiknek az illatán nem lepődtem meg, olyan amilyenre számítottam nagyon kellemes eper aroma árad belőle, de jön mellette halas illat is. A Fekete Bársonyról más véleményem alakult ki, a felbontás után, nem igazán tudtam beazonosítani az illatát, nagyon kellemesen aromázott, fluo morzsát tartalmazó etetőanyag. 4-5 órás horgászatot terveztem két bottal, így egy-egy zacskó etetőanyagot kevertem be mindkét keverékből. Az előírt 4 dl vizet adtam a mixekhez és 20 percre félre tettem őket pihenni, hogy minden alkotóelem szívja magába a megfelelő mennyiségű nedvességet, addig volt időm a szerelékekkel foglalkozni.
 
A két methodos etetőanyag
 
Egy 3.6 méteres light erősségű és egy 3.9 méteres medium erősségű feederrel terveztem a horgászatot, mindkét boton azonos zsinórméret és azonos szerelék volt.
 
Mindkét végszerelék azonos volt minden tekintetben
 
A főzsinórom 0.18-as, a végszerelék pedig a Nemzetközi Feeder  szabályoknak is megfelelő, a szívemhez közelebb álló hosszúelőkés szabadon csúszó végszereléket kötöttem,amelyekre 50 centiméteres Preston Reflo Power előkezsinórt kötöttem 0.12-es méretben.
 
Az előkékre Preston PR355 horgot kötöttem
 
Amíg kimértem a 40-45 méteres távot mindkét boton,addig bő 20 perc telt el, így kezdődhetett a horgászat, a rövidebb boton lévő viszonylag kis méretű etetőkosárral a Fekete Bársonnyal, a hosszabb boton lévővel pedig az Eper-halas etetővel terveztem horgászni. Nem szerettem volna alapozó etetést csinálni, inkább a horgászat első 15 percében 2 percenként dobtam mindig újra mindkét bottal. Csaliként élő anyagokat hoztam magammal, és mindig raktam a kosár közepébe pár szem csontit, hogy legyen bent az etetésen a csalin kívül néhány szem élő anyag is.
 
A kárászok érkeztek meg elsőként
 
Indításnak egy szem csontit és két szem pinkit raktam és már az első pár dobásra is volt jelentkező, 10-20 dekagrammos kárászok személyében. 20 perc sem telt el és az epres-halas etetőre jelentkezett az első ponty amely másfél kilógrammos lehetett. Be sem tudtam dobni ezt a botot amellyel a pontyot fogtam,a másiknak a spiccét határozottan elhúzta a következő ponty, pár perces fárasztás után már két pontynál tartottam és talán fél óra telhetett el a horgászat kezdete óta.
 
Nem sokat kellett várni a pontyokra sem
 
Amint telt-múlt az idő, sorba jöttek a kárászok, sokszor a két bot még soknak is bizonyult, ez idő alatt kicsit jobbnak éreztem a Fekete bársony etetőanyagot hiszen nagyjából 8-5 darab hal lehetett az arány a javára, ezt a fölényt megpróbáltam betudni annak, hogy a rövidebb bottal közelebb horgászok egy nádas területhez.
 
Hasonló méretű pontyokat sikerült fogni
 
Mindeközben egy újabb pontyot fogtam a fekete etetőanyaggal így már 4 hallal vezetett az új etető.
 
Szinte mindig valamelyik botot elhúzta valami
 
A horgászat alatt folyamatosan próbálkoztam a csalikkal és kombinálásukkal de a csonti-pinki kombináció verhetetlennek bizonyult. Egy valami nem hagyott nyugodni egész horgászat közben, hogy tényleg azért ad több halat a fekete etetőanyag mert pár méterrel arrébb jobb helyre horgászok vagy csak mert ennyivel jobb? Úgy döntöttem a horgászat végén megpróbálok csak egy botra koncentrálni és ahova végig az epres etetővel horgásztam pár dobás erejéig megpróbálkozok a másikkal. Az eredmény úgy gondolom egyértelmű 4 dobásból 4 halat fogtam a fekete etetőanyaggal a másik etetésen, így számomra bebizonyosodott, hogy most ezen a horgászaton a Fekete Bársony etető bizonyult a jobbnak.
 
Jól vizsgázott mindkettő etető
 
Bakos Bálint