alma Top Mix

Cikkek

Válasszon kategóriáinkból

Lebegő pelletek = Eredményes horgászat

És jött a gumikukorica! Csalitüskével! A tavaly év végén robbant be nálam ez a műcsali, mely mindet képzeletet felülmúlt. Az ide évben több versenyt nyertem vele. Odáig jutottam, hogy már nem is vittem magammal más csalit, csak a műanyag kukoricát. Egyaránt működött a Balatonon, a helyi horgásztavon, a Desedán és mindenhol, ahol bevetettem. A bottartóba is úgy tettem el a botokat és úgy vettem ki, hogy fel voltak csalizva. Egy ilyen műanyag csodával akár napokig el lehet horgászni és akárhány pontyot meg lehet vele fogni. Cserélni nem is kell, csak pótolni, ha leszakadt. Azonban mint mindennek, ennek is vannak hiányosságai, amelyek nemléte néha jól jött volna.

ZALA(vissza)VÁR

„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? De szeretem.”
Petőfi fent idézett sorai nagyon igazak rám is. Vége van a rövidnadrágos horgászatoknak, de nem bánom! Nem szeretem a nagy meleget. A hangulata is más az őszi vízpartnak. Ezer színbe öltözik ilyenkor a természet, a fák levetik színes koronáikat és vastag levéltakaróval borítják be a tájat. Megszűnik a zsivaj, lelassul minden. És szemmel láthatólag kevesebb a horgász is. Van, akinek már átlépte az időjárás a komfortzónáját, vagy úgy gondolják, hogy vége a nyárnak, vége a szezonnak is.

TOP MIX új paszták

Már többször szó esett az angol Haith’s céggel való kapcsolatunkról és arról, hogy abszolút csúcsminőségű adalékaikat felhasználjuk termékeinkhez. Egyik és talán leghíresebb adalékuk a Robin Red. A mai napig a legfogósabb bojlik adalékanyaga, pedig nagyon sok év telt el azóta, hogy megjelentek vele a pontyhorgászok körében. Sok év után nyúltak hozzá ehhez az adalékhoz, pontosabban nem is változtattak rajta, hanem elkészítették a Robin Red három új változatát, a Robin Green, Robin Orange és Robin Gold adalékokat.

In memoriam - Kapos folyó

„Egy gyönyörű folyócska – Kapos folyó” , így kezdődött az a cikk és videó, amelyet tavaly készítettünk a Kapos folyóról. Aztán így folytatódott:

„Ez az írás nem reklámról szól, semmit nem akarok benne eladni. Inkább megemlékezés, tisztelet adás annak a víznek, folyónak, ahol megcsapott a horgászat szele. Partján fogtam először horgászbotot (kenderszárat) a kezembe, mikor édesapámmal elmentünk horgászni. Ő életében kétszer horgászott akkor, először és utoljára. Mivel tapasztalata nem volt, csak velem akart lenni, halat nem fogtunk. Mikor befejeztük a pecát, a gilisztát a vízbe öntötte a halaknak és annyit mondott, „egyék meg nyugodtan!” Aztán hazabicikliztünk. Ekkor 7-8 éves lehettem.
A horgászatot viszont nem hagytam abba, néha titokban, néha szülői engedéllyel, de sokat voltam vízparton.”

Akkor még nem is mertem gondolni, hogy egy évre rá a Kapos emlékének, pontosan a folyó halállományának emlékére kell egy megrázó anyagot összeállítanom.

Párszázas ajánlat 4. rész - Egy augusztusi délután története

Kifelé állt már augusztus rúdja, amikor azon kaptam magam, hogy az idén még alig horgásztam picker bottal. Pedig ideje lenne, mert a halak lassan elhagyják a part menti sávot és beljebb húzódnak. Ezt az állapotot mihamarabb orvosolni kell, gondoltam. Aztán Gábor barátom is „kérdőre” vont, hogy hol marad a kővetkező rész. A kérdés eldöntetett. A következő részben pickerrel fogok horgászni. De a helyszín még nyitott kérdés volt. Menjek kedvenc vizemre, Fehérvárcsurgóra? De az éppen aktuális vízállás miatt a jobb keszegeket pickerrel már nem érném el. Így ez kiesett. Végül a Hársasberki víztározóra esett a választásom. A jó halállománya biztosíték egy jó kis pecára. Most nem a temérdek pontyra pályázom, hanem szép dévérekre és kárászokra, de azért nem fogok megsértődni, ha beköszön egy-két ponty.

Vízközti pontyozás másképp

Mostani írásomnak van egy kis előélete, kicsit hosszabb bevezetővel. Nemrég Polyák Csaba (Csabio) barátom felhívott, hogy próbálgat egy módszert és ráérek-e segíteni egy pár fotó elkészítéséhez. Az időpont megfelelt, felnyaláboltam a fiam (ha laza horgászat várható, mindig viszem magammal) és elindultam a közelben található Aranypikkely horgásztóra. Mélyvizű bányató széles halfaunával és gyönyörű tiszta vízzel. Bemehettünk a lezárt versenypályára, ami ilyen esetekben nagyon nagy segítség, mi sem zavarjuk a helyi erőket és Ők sem abajgatnak minket a tisztes távolság miatt.

Terítéken az új paszták

HOROGPASZTA! Ez a megnevezés csaknem összeforrt a TOP MIX márkanévvel, mert pasztáink osztatlan sikert arattak a pontyhorgászok körében. Az elmúlt szezonban sokat kísérleteztünk velük, amíg elnyerték általunk jónak ítélt végleges formájukat. Sokat írtam róluk, használatukról film is készült. A vízparton járva és a pontyos versenyeken gyakran találkoztam és találkozom velük, mert már nem csak a rakósbotos, hanem a match és feeder botos horgászok is eredményesen használják ezeket a termékeket.

A METHOD (módszer)

Nem emlékszem a pontos történetére, de csupán néhány évvel ezelőtt valaki pontyra horgászott hagyományos nyitott végű etetőkosárral és nem volt egy kapása sem. A probléma az volt, hogy a botspicce állandóan mozgott, a halak a kosarat lökdösték, de a csalit nem vették föl, nem tudott fogni belőlük. Próbált mindent, hosszabb horogelőkét, rövidebb horogelőkét, kisebb horgot, kisebb csalit, nagyobb horgot, nagyobb csalit. Próbált mindent, de eredménytelenül. Úgy gondolta, a halak biztosan a kosarat lökdösik, ezért kipróbálta, hogy dobott egyet töltött kosárral, de üres horoggal. A botspicc folyamatosan mozgott.
Aztán úgy döntött, felcsalizza a horgot és az előkét beleragasztja a kosárba úgy, hogy csak a csali látszódjon ki és csak a csali. Úgy gondolta, ha a halak ott vannak a kosár körül, akkor a csali a legjobb helyen a kosár külsején van.
Nagyjából ez lehetett a történet.

Dunai nyurga

Tegnap fogtam két harcsát, de nem volt az igazi. Egy általam ismert gödörre ültem, és az elsőt kb. 5 perc várakozás után fogtam, a másikat pedig tíz percre rá. Aztán a nap többi részében semmi, pedig vagy 12 helyen is megpróbáltam. Hallottam a horgászoktól, hogy ne is keressem a harcsákat, mert egy dunaszentgyörgyi társaság a télen levillanyozta a gödröket. Bár szóltak a rendőröknek, azok nem tettek semmit. Kivéve az egyik helyit, aki elkapta a brigádot, a halat elkobozta, a berendezést viszont a vízbe dobták. A bíróság százezer büntetést szabott ki rájuk. A dolog hátulütője, hogy a rendőr autóját viszont leöntötték kromofággal.

A CSALITÜSKE védett!

Tavaly, amikor elkezdtük gyártani és forgalmazni ezt a zseniális kis eszközt, bíztunk benne, hogy elnyeri a horgászok tetszését. Használatával nagyon leegyszerűsödik a puha csalik hajszálelőkés felkínálási módja, gyorsabb lesz a csalizás és nem utolsó sorban nagyon sok más csalizási segédeszköz (fúró, fűzőtű, stopperek) elhagyható lesz.

Új TOP MIX szerelékes táskák

A táskák piacán nehéz újat mutatni, hiszen a kínálat óriási. Megannyi formával, színnel és kialakítással találkozhattunk már. Az új TOP MIX táskák elkészítésénél nem az volt a fő cél, hogy teljesen új formákat „találjanak fel”, sokkal inkább fontos volt, hogy praktikus, kiváló minőségű, esztétikus és megfizethető árú, és nagyon népszerű erdőmintás bottartóink mellett hasonló kialakítású és árú terepmintás szerelékes táskák kerüljenek az igényes, felszerelésüket féltő és azt rendezetten tároló vásárlókhoz. Ilyen anyagból és mintázattal eddig csak nagyon magas árfekvésű táskák voltak a forgalomban, most ezen a téren is újítottunk egy kicsit.

Szőke Tisza HE Horgászversenye, Szeged

2013.07.14.-én került megrendezésre a Szőke Tisza HE 3 fős csapatversenye, melynek helyszíne a Szegedi Lencsés-tó. A tó 7,5 ha területű, a víz mélysége 1-1,5m. A tó területén található egy vendéglő, kisebb játszótér a gyerekek számára. A tó halállományába elég sok halfaj beletartozik. Rengeteg ponty 13-14kg-ig, amurok 13-14kg-ig, dévérek, kárászok melyekből nem egy meghaladja az 1kg-ot is.

Portyázások az Alföldön

Dézsi Kornél vagyok. Hajdúsági horgász. Legtöbbet a síkság vizein pecázok, így most ezekből a kalandozásokból szeretnék nektek beszámolni. Elsősorban vadvizeken horgászom, de néha magán tavak partjára is ellátogatok. Most azonban kizárólag természetes vizeken történt túráimról mesélek.

Egyenesen a boszorkánykonyhából – Bemutatkozik az Economic Feeder Green

Ez az írás lehetne akár a Párszázas ajánlat 4. része is, de úgy gondolom, hogy ez az etetőanyag megér egy külön misét. Most nem egy konkrét horgászatról szeretnék írni, sokkal inkább erről az etetőről. Hogy mi az oka eme megkülönböztetésnek? Tartsatok velem, és fény derül a titokra!

Két nap a Kis-Balatonon - 2.nap

„Hazafelé úton felhívtam Zoli fiamat, hogy péntekre tegye szabaddá magát, mert a Kis-Balatonon fogunk horgászni. Éppen befejeztem a vele való beszélgetést, mikor hívott Szabolcs, hogy pénteken tréningezhetnénk egyet Petörkén a TOP MIX Szuperkupa utolsó fordulója előtt. Mondtam neki, hogy jobb javaslatom van, tartson velünk, a versenyt meg majd megoldjuk „fejből”. Nem kellett győzködni.”