Cikkek

Válasszon kategóriáinkból

Új termékek 2014

Ismét magunk mögött tudhatunk egy évet és belekezdünk egy újba. Az új év és az új szezon, na és nem utolsó sorban a horgászok is új, fogósabb termékeket várnak tőlünk.
A horgászok legnagyobb része intenzív vizeken hódol szenvedélyének, és azt tapasztaljuk, hogy az ilyen jellegű, vizeken a halak mindig előttünk járnak egy-két lépéssel, mindig újat kívánnak. Szokásaik is változnak. A korábban eredményes etetők, aromák, csalik már nem az igaziak, még mindig lehet újabbakat (jobbakat?) találni és csinálni.

Hibaelhárítás!

Feltartóztathatatlanul közeleg a tél, még akkor is, ha az időjárás nem ezt igazolja. Nincs is ebben semmi szokatlan, hiszen minden évben így van. Ugyanakkor be kell látni, hogy egyre nehezebb feladat a halfogás, meg kell dolgozni minden kapásért, főleg a természetes vizeken. Vannak napok, helyzetek, amikor nem a horgászon múlik a siker. Keverhetjük a legszuperebb már-már high-tech etetőanyagokat, csalizhatunk a legfogósabb csalikkal, mégse jön a várva várt kapás. Ilyen is van!

Kanadában horgásztam

Októberben sikerült kiutaznom Kanadába, hogy találkozzak a föld egyik legnagyobbra növő édesvízi halával, a fehér tokkal. Erről a horgásztúráról készült egy film is, mely remélem, hogy jó szórakozást nyújt ezekben a szürke téli napokban

KORUM készletek gyermekeknek

Szoktam mondani, hogy egy rosszul megválasztott, vagy rosszul összeállított felszereléssel meg lehet utáltatni a horgászatot. A vízpartokon gyakran találkozni gyermeküket horgászatra tanító, de egyébként nem horgászó szülőkkel, akik a maguk feje után, vagy a boltos ötletei alapján állították össze gyermeküknek az egyébként igen butára sikeredett felszerelést. Aztán pedig csodálkoztak, hogy a gyerek nem fog halat, sőt soha többet nem vesz a kezébe horgászbotot, inkább a szobában marad és valami idióta virtuális játékkal szórakoztatja magát.

Lebegő pelletek = Eredményes horgászat

És jött a gumikukorica! Csalitüskével! A tavaly év végén robbant be nálam ez a műcsali, mely mindet képzeletet felülmúlt. Az ide évben több versenyt nyertem vele. Odáig jutottam, hogy már nem is vittem magammal más csalit, csak a műanyag kukoricát. Egyaránt működött a Balatonon, a helyi horgásztavon, a Desedán és mindenhol, ahol bevetettem. A bottartóba is úgy tettem el a botokat és úgy vettem ki, hogy fel voltak csalizva. Egy ilyen műanyag csodával akár napokig el lehet horgászni és akárhány pontyot meg lehet vele fogni. Cserélni nem is kell, csak pótolni, ha leszakadt. Azonban mint mindennek, ennek is vannak hiányosságai, amelyek nemléte néha jól jött volna.

ZALA(vissza)VÁR

„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? De szeretem.”
Petőfi fent idézett sorai nagyon igazak rám is. Vége van a rövidnadrágos horgászatoknak, de nem bánom! Nem szeretem a nagy meleget. A hangulata is más az őszi vízpartnak. Ezer színbe öltözik ilyenkor a természet, a fák levetik színes koronáikat és vastag levéltakaróval borítják be a tájat. Megszűnik a zsivaj, lelassul minden. És szemmel láthatólag kevesebb a horgász is. Van, akinek már átlépte az időjárás a komfortzónáját, vagy úgy gondolják, hogy vége a nyárnak, vége a szezonnak is.

TOP MIX új paszták

Már többször szó esett az angol Haith’s céggel való kapcsolatunkról és arról, hogy abszolút csúcsminőségű adalékaikat felhasználjuk termékeinkhez. Egyik és talán leghíresebb adalékuk a Robin Red. A mai napig a legfogósabb bojlik adalékanyaga, pedig nagyon sok év telt el azóta, hogy megjelentek vele a pontyhorgászok körében. Sok év után nyúltak hozzá ehhez az adalékhoz, pontosabban nem is változtattak rajta, hanem elkészítették a Robin Red három új változatát, a Robin Green, Robin Orange és Robin Gold adalékokat.

In memoriam - Kapos folyó

„Egy gyönyörű folyócska – Kapos folyó” , így kezdődött az a cikk és videó, amelyet tavaly készítettünk a Kapos folyóról. Aztán így folytatódott:

„Ez az írás nem reklámról szól, semmit nem akarok benne eladni. Inkább megemlékezés, tisztelet adás annak a víznek, folyónak, ahol megcsapott a horgászat szele. Partján fogtam először horgászbotot (kenderszárat) a kezembe, mikor édesapámmal elmentünk horgászni. Ő életében kétszer horgászott akkor, először és utoljára. Mivel tapasztalata nem volt, csak velem akart lenni, halat nem fogtunk. Mikor befejeztük a pecát, a gilisztát a vízbe öntötte a halaknak és annyit mondott, „egyék meg nyugodtan!” Aztán hazabicikliztünk. Ekkor 7-8 éves lehettem.
A horgászatot viszont nem hagytam abba, néha titokban, néha szülői engedéllyel, de sokat voltam vízparton.”

Akkor még nem is mertem gondolni, hogy egy évre rá a Kapos emlékének, pontosan a folyó halállományának emlékére kell egy megrázó anyagot összeállítanom.

Párszázas ajánlat 4. rész - Egy augusztusi délután története

Kifelé állt már augusztus rúdja, amikor azon kaptam magam, hogy az idén még alig horgásztam picker bottal. Pedig ideje lenne, mert a halak lassan elhagyják a part menti sávot és beljebb húzódnak. Ezt az állapotot mihamarabb orvosolni kell, gondoltam. Aztán Gábor barátom is „kérdőre” vont, hogy hol marad a kővetkező rész. A kérdés eldöntetett. A következő részben pickerrel fogok horgászni. De a helyszín még nyitott kérdés volt. Menjek kedvenc vizemre, Fehérvárcsurgóra? De az éppen aktuális vízállás miatt a jobb keszegeket pickerrel már nem érném el. Így ez kiesett. Végül a Hársasberki víztározóra esett a választásom. A jó halállománya biztosíték egy jó kis pecára. Most nem a temérdek pontyra pályázom, hanem szép dévérekre és kárászokra, de azért nem fogok megsértődni, ha beköszön egy-két ponty.

Vízközti pontyozás másképp

Mostani írásomnak van egy kis előélete, kicsit hosszabb bevezetővel. Nemrég Polyák Csaba (Csabio) barátom felhívott, hogy próbálgat egy módszert és ráérek-e segíteni egy pár fotó elkészítéséhez. Az időpont megfelelt, felnyaláboltam a fiam (ha laza horgászat várható, mindig viszem magammal) és elindultam a közelben található Aranypikkely horgásztóra. Mélyvizű bányató széles halfaunával és gyönyörű tiszta vízzel. Bemehettünk a lezárt versenypályára, ami ilyen esetekben nagyon nagy segítség, mi sem zavarjuk a helyi erőket és Ők sem abajgatnak minket a tisztes távolság miatt.

Terítéken az új paszták

HOROGPASZTA! Ez a megnevezés csaknem összeforrt a TOP MIX márkanévvel, mert pasztáink osztatlan sikert arattak a pontyhorgászok körében. Az elmúlt szezonban sokat kísérleteztünk velük, amíg elnyerték általunk jónak ítélt végleges formájukat. Sokat írtam róluk, használatukról film is készült. A vízparton járva és a pontyos versenyeken gyakran találkoztam és találkozom velük, mert már nem csak a rakósbotos, hanem a match és feeder botos horgászok is eredményesen használják ezeket a termékeket.

A METHOD (módszer)

Nem emlékszem a pontos történetére, de csupán néhány évvel ezelőtt valaki pontyra horgászott hagyományos nyitott végű etetőkosárral és nem volt egy kapása sem. A probléma az volt, hogy a botspicce állandóan mozgott, a halak a kosarat lökdösték, de a csalit nem vették föl, nem tudott fogni belőlük. Próbált mindent, hosszabb horogelőkét, rövidebb horogelőkét, kisebb horgot, kisebb csalit, nagyobb horgot, nagyobb csalit. Próbált mindent, de eredménytelenül. Úgy gondolta, a halak biztosan a kosarat lökdösik, ezért kipróbálta, hogy dobott egyet töltött kosárral, de üres horoggal. A botspicc folyamatosan mozgott.
Aztán úgy döntött, felcsalizza a horgot és az előkét beleragasztja a kosárba úgy, hogy csak a csali látszódjon ki és csak a csali. Úgy gondolta, ha a halak ott vannak a kosár körül, akkor a csali a legjobb helyen a kosár külsején van.
Nagyjából ez lehetett a történet.

Dunai nyurga

Tegnap fogtam két harcsát, de nem volt az igazi. Egy általam ismert gödörre ültem, és az elsőt kb. 5 perc várakozás után fogtam, a másikat pedig tíz percre rá. Aztán a nap többi részében semmi, pedig vagy 12 helyen is megpróbáltam. Hallottam a horgászoktól, hogy ne is keressem a harcsákat, mert egy dunaszentgyörgyi társaság a télen levillanyozta a gödröket. Bár szóltak a rendőröknek, azok nem tettek semmit. Kivéve az egyik helyit, aki elkapta a brigádot, a halat elkobozta, a berendezést viszont a vízbe dobták. A bíróság százezer büntetést szabott ki rájuk. A dolog hátulütője, hogy a rendőr autóját viszont leöntötték kromofággal.

A CSALITÜSKE védett!

Tavaly, amikor elkezdtük gyártani és forgalmazni ezt a zseniális kis eszközt, bíztunk benne, hogy elnyeri a horgászok tetszését. Használatával nagyon leegyszerűsödik a puha csalik hajszálelőkés felkínálási módja, gyorsabb lesz a csalizás és nem utolsó sorban nagyon sok más csalizási segédeszköz (fúró, fűzőtű, stopperek) elhagyható lesz.

Új TOP MIX szerelékes táskák

A táskák piacán nehéz újat mutatni, hiszen a kínálat óriási. Megannyi formával, színnel és kialakítással találkozhattunk már. Az új TOP MIX táskák elkészítésénél nem az volt a fő cél, hogy teljesen új formákat „találjanak fel”, sokkal inkább fontos volt, hogy praktikus, kiváló minőségű, esztétikus és megfizethető árú, és nagyon népszerű erdőmintás bottartóink mellett hasonló kialakítású és árú terepmintás szerelékes táskák kerüljenek az igényes, felszerelésüket féltő és azt rendezetten tároló vásárlókhoz. Ilyen anyagból és mintázattal eddig csak nagyon magas árfekvésű táskák voltak a forgalomban, most ezen a téren is újítottunk egy kicsit.